U zadnje vrime sam upozna nekoliko lovaca koji love na planini Mosor. Prije možda 6-7 godina lovište je zakupio gosp. Oluić, te smim lovcima zabranio lov sa dugonogim goničima( istarci, a u većini balkanci i posavci). Lovci su bili blago rečeno ogorčeni. Puno njih je prešlo na terijere, a posebice brakove. Nisu od njih puno očekivali jer kod nas još uvijek većim dijelom vlada mišljenje da su brakovi upotrebljivi samo u Slavoniji, pa kad im još spomeneš Mosor, jednu od najtežih i najkamenitijih planina, pa mogu reć i na prostorima bivše Juge, ispadneš budala.
Al zato iznenađuju komentari ljudi koji su ih nabavili i s njima lovili na toj planini. Svi imaju vrlo pozitivno mišljenje o njima. Kažu, da su znali za njih prije nabavili bi ih od davno već. Oluić više nije lovozakupnik, al doslovno svi koji su ih nabavili lovit će s njima i dalje. Oduševljeno pričaju o njima.
Zanimljivo je i da svi ti brakovi koje sam ja vidia šta oni imaju ne zaslužuju ni prolaznu ocjenu za eksterijer.
Moj komentar na sve to je da su brakovi uistinu kvalitetni i svestrani psi, te da pomalo osvajaju i najteže terene, kao i najnevjernije lovce.
Evo i dvi fotke planine i grivastih skakača koji na njoj obitavaju.