Pozdrav svim lovcima, forumasima i kinolozima!
Nov sam na ovom forumu pa sam par dana malo preturao po njemu, listao, citao, gledao slike i divio se znaju i iskustvu pojedinima sa foruma.
Vlasnik sam od pre par godina jedne zenke, predstavnika ove plemenite pasmine, koja na zalost nije mnogo zastupljena na teritoriji Srbije. Do nje sam dosao po preporuci prijatelja, inace lovca na DS, koji lovi u pogranicnom pojasu prema bugarskoj, koji je kao i vecina iz njihove grupe do skoro lovila balkancima, trobojnim gonicima i posavcima, gde se vrlo cesto desavalo da im psi u lovu pogonom cesto probiju postavljeni blok, da gone satima i odgone svinje preko granice, odakle se retko koji vrati, a kako i gde zavrsi ni oni sami ne znaju. Zbog toga su bili prinudjeni da menjaju pasminu, te sada u grupi imaju par primeraka IOG, koji imaju sasvim drugu narav.
U rodovniku moje kuje su neki psi iz odgajivacnica Petrinjska i Izvirska, pa bih zamolio poznavaoce ove pasmine na mi kazu od kakvim psima se radi, da li pomenute odgajivacnice rade na selekciji iskljucivo eksterijernih pasa, ili iz njih poticu radni psi upotrebljivi kao lovcevi pomocnici.
Unapred zahvalan