Poštovani kolege, ja se bavim uzgojem mađarskih vižli kratke dlake, pa ću vam reći nekoliko crtica o toj pasmini. To je srednje veliki pas-oko 25 kg, iako ima i većih primjeraka, visine do 66 cm (muški), 61 cm (ženke). Pšenične boje-od žute do crvene. Vrlo temperamentan pas koji zahtjeva dosta istrčavanja: bilo uz bicikl, bilo jogging, ili da ima veće dvorište za slobodno kretanje. To je pas koji je jednostavno univerzalan:za dom, za lov, za izložbe. Ono što odlikuje ovu pasminu je velika privrženost vlasniku, tako da je pas doslovno spreman dati život za vlasnika. Lako ih se dresira, ali bez grubosti i većih kazni jer se tada postiže kontra efekt. Ako se ne kreće dovoljno sklona je destruktivnom ponašanju. Ova pasmina nije za lanac!!!!!!! Prilikom dresure radnju je dovoljno ponoviti 3-4 puta i smatrajte da je pas usvojio radnju. Dalje treba radnju primjenjivati u praksi što je više moguće.
Odličan je aporter i mogu reći iz vlastitog iskustva da ako vam vižla ne želi aportirati provjeritie još jednom da li ste stvarno kupili vižlu
Šalu na stranu, ali vižla je aporter al pari retriveru.
Vižla ima karakterističan stil traženja: nije brza kao njemac, seter ili poenter, ali je temeljita. Radijus je do 50 metara ali to ovisi o vlasniku i terenu gdje lovi. Ja živim u ravničarskom djelu HR i mene zadovoljava takav način lova. Nisam od onih koji trče za psom, već uživam u radu psa.
Ako je divljač u gustom i vižla ide za njom, bez obzira da li se radi o trnju ili granju. Ako u gustom nema divljači, nema ni vižle.
Koliko sam ja upoznat, mnogo vižli se proda u Dalmaciju, dok je mnogo manje zastupljena u središnjoj Hr. Ljudi preferiraju njemce i setere a manje vižle.
Ako ste zainteresirani za pasminu slobodno me kontaktirajte