Prije nego što se odlučite za kupnju jaze u Srbiji pripremite se na hrpu komplikacija i dodatnih troškova oko eksportnog rodovnika i potvrda o cjepljenju koji vam nisu uključeni u cijenu. Meni su njihove linije prekrasne, ali, na žalost, od svih koji su tamo kupili psa čujem samo loša iskustva i razne komplikacije vezane uz tu kupovinu (čekajte da se nazime javi).
Ima razloga zašto neki psi koštaju više, a drugi manje. Ljudi koji se ozbiljno bave uzgojem u pse puno ulažu, u njihove roditelje koje su izlagali i vodili na utakmice do kvalitetne ishrane i brige do zdravlje. Sve to košta. Ali nam ujedno i jamči da ćemo dobiti psa upravo kakvog smo izabrali - u standardu pasime s odlikama pasmine, i što je još važnije - zdravog.
Naravno da na cijenu utječu i faktori poput popularnost pasmine, ekonomskog stanja u državi, cijena veterinara i papira i sl., pa su tako kvalitetni jaze u Italiji oko 800-1000 eura, dok ih se u Češkoj može dobiti za 400 e.
Ja bih uvijek platila više pa da znam što dobijam, nego kupila mačka u vreći, jer je bio jeftin ili "nešto slično" onome što sam željela.
Blackpowder je lijepo u jednom postu napisao - U SOLUNU DINAR SOMUN, DO SOLUNA TRI SOMUNA. Tko voli, nek izvoli...