Evo ja sam prosjedio puno vremena i po raznim vremenskim prilikama pa vam mogu o tome nešto reći,to su razne čeke od čeka na stablu samo sa daskom pod guzicom do poluzatvorenih i skroz zatvorenih čeka.Prepostavljam za 30 godina da sam proveo na čeki jako puno vremena i po svim uvjetima, više tisuća izlazaka na čeku sam imao ,pa sam svašta i doživio, nekoliko udaraca groma u blizinu je svakako najgore i najneugodnije iskustvo koje sam imao u lovu,neugodnije i od napada divljači.
Imam jednu zatvorenu,nije baš ljepotica ali je na dobrom mjestu.Ta čeka ima nekoliko mana ,nalazi se na velikom i dominantnom hrastu,nećemo sada baš dali je trebalo praviti na hrastu, gledajući sa ekološke strane i uvažavajući čuvajmo prirodu,ali prije 15 godina nismo razmišljali o tome ,pa ćemo to zanemariti.Ona je napravljena ,nema povratka ,na dobrom je mjestu,davala je rezultata,daje i davati će.
Na hrastu ima puhova i miševa radi žira , a gdje ima miševa ima i zmija,to je jedna mana,druga mana je da je to dominantno i najviše stablo na 500 metara okolo što ga čini pogodnim da ga grom izabere jednom za mjesto posjeta.Nadam se da tada neće biti nikoga u njoj.
Prema mom iskustvu ,nebi vam ja to trebao savjetovati jer ni sam se toga ne držim ali evo ako sam ja blesav ne budite vi.Ne budite na čeki kada grmi,prvo nikakav gromobran vas neće zaštititi na jednoj poluzatvorenoj niti zatvorenoj čeki i sa puškom u rukama.Ne nisam probao na sreću ali mislim da bi vas zaštitio gromobran na čeki samo ako nebi bili u njoj i nikako drugačije.
Moja preporuka ,silazite sa čeke prije nego počme grmiti,ne zaboravite da imate metalnu pušku u ruci ili na ramenu,to vam je već dobar razlogda se sklonite od grmljavine.Vidio sam udarac groma na 100 metara od sebe u čempres,vrsta bora,taj bljesak,zvuk i tlak zraka sam osjetio i 100 metara daleko,to sam vidio i zato nevjerujem da nikakav gromobran može spasiti čovjeka na čeki, na kući u čvrstom objektu da, na čeki sigurno ne.