Kad se već otvorila Pandorina kutija, i ja ću iznjeti svoj slučaj.
Živim u Zagrebu (100-tinjak dana godišnje, ostatak provedem u inozemstvu gdje radim), a lovim na Banovini u blizini Petrinje - oko 10-15 lovova po sezoni.
Budući da mi nije baš jednostavno samo tako otići na čeku u petak navečer nego trebam trebam napraviti 80-tak km, ja i još dvojica kolega odlučili smo napraviti svoje čeke gdje možemo i prespavati.
Čeke su izgrađene iskuljučivo vlastitim radom i sredstvima. Od Udruge nismo dobili ni jednog čavla, niti se itko od lovaca ponudio za pomoć pri izgradnji, niti smo dobili ikakve bodove.
Rezultat toga - čeka je nazovimo to "privatno vlasništvo" (nema niti broja te nije evidentirana kao lovnotehnički objekt) - te je iz toga razloga zaključana.
Svako u njoj ima svoj ležaj, madrac, poplon, deke, jastuk, plinsku grijalicu, vreću za spavanje, rezervnu odjeću, čarape, vodu, sol za divljač, izolacija je napravljena od stiropora, noge od elektrinih bandera s betonskim stupovima, itd...ukupan trošak je bio cca. 15.-tak tisuća Kuna po čeki.
Smisao toga je da dođem na čeku u petak, sjednem, kad mi se počne spavati legnem i spavam. Probudim se prije svitanja i opet malo zurim okolo ima li što na hrani. Na taj način se ne mučim na otvorenoj čeki sjedeći cijelu noć ili ne moram spavati u autu da bih pnovo u zoru sjeo na čeku.
Subotu ostajem u lovištu, odradim nešto (čišćenje puteva, košnja trave, punjenje hranilice, solišta, itd.) i nakon toga idem nazad doma.
Kod čeke sam postavio i automatsku hranilicu (o svom trošku), koju punim SVOJIM kukuruzom kojeg kupujem.
Napominjem da se sa svake čeke može odstreljivati divljač (i to se radi) bez ulaska u istu - na čekama postoji natkriveni balkon ili sjedalica u neposrednoj blizini - ALI, TO GODPODI NIJE DOVOLJNO, ONI BI SVOM SILOM HTJELI UNUTRA!
Najveći neradnici i krivolovci iz udruge su se našli uvrijeđeni kako nemaju pristup na te naše zaključane čeke! Poteglo se pitanje i na godišnjoj skupštine, te je donesena odluka da čeke moraju biti otključane ili ključ mora biti dostupan SVIMA.
Naravno bez ikakvog obrazloženja - što se babi snilo, to se babi htilo!
Naravno da se nas trojica nismo složili s tim te borimo bitku.
Da bi evo nedavno, bili pozvani na stegovni sud gdje nas se kažnjava na način:
1. Da moramo u roku mjesec dana predati ključeve od čeka, a udruga će u tom roku na njih pstaviti brojeve
2. Zabranjuje nam se lov sve vrste divljači do početka skupnih lovova 2015./2016. g.
3. Mjerom zadnjeg javnog ukora pred isključenje
Stegovni postupak je iniciran od strane Izvršnog Odbora, a ponajviše članom istoga/zamjenikom lovnika/lovočuvarem koji je zajedno sa svojim ocem jedan od najvećih krivolovaca u udruzi (imamo i dokaze), a jedan od članova stegovnog suda zajedno krivolovi s njima.
Možda smo mi u krivu, možda ne razmišljamo normalno, ne znam...nek mi neko pametniji objasni, imam 15 dana za žalbu (koja ne odgađa rok izvršenja stegovne mjere).
Ako je nešto "moje" vlasništvo, kao npr. stan ili kuća, zašto bi svi susjedi morali ulaziti u njega ako već mogu doći na dvorište?! (malo karikiram, ali eto na taj način pokušavam opisati situaciju).
Ima lovaca koji su ostavili čeke otključanima (i požalili su), ne moram vam pričati kako te čeke nakon 1-2 sezone izgledaju iznutra...čikovi, limenke, smeće, obavlja se mala nužda...
Previše sam novaca u to uložio da bi netko doslovce "pišao" po tome.
Eto, molio bih cijenjene kolege lovce da iznesu svoje mišljenje i što bi oni poduzeli da se nađu u takvoj situaciji.
Hvala!