Dok malo uhavitm vremena pa cu nesto napisati ovdje.... Ja sam naucio od domorodaca.
Kad sam dosao u ovu zelju nisam znao nista o pravilnom oblacenju zimi. vecino je to bilo rekla kazala i gdje si sta nacuo od prije...
Ovdje su temperature jako niske. Tako da je pravilno oblacenje sa nogu "moranje" inace imas jako neugodan lov, planinarenje ili bilo kakav provod u prirodi na hladnom vremenu.
Posto se bavim uz lov, planinarenjem, skijanjem,"trackingom" itd... za ovih godnia sam se uvijerio jedno, a to je da je vuna najbolji materijal za cuvanje od hladnoce.
Konkretno za noge: Ja koristim dva para carapa, koji su od vune. Ova dva para me griju dok sa u pokretu sve do nekih -30. u normalinim koznim cizmama. Oblacenje je bazirano na principu "mnogo slojeva". Znaci bolje je 2 tanka nego jedan debeli sloj.
Tkanina od vune iako mokra grije, isto tako transportuje znoj i vlagu van, dalje od koze. Na noge, pri kozi, tanke vunene carape. Preko njih debele. Bitno je da su carape grubo strikane, tako da ima zraka izmedju . Zrak je najbolji izolator. Cizme trebaju da su 1,5 ili dva broja vece, kada je u pitanju zimski lov i staticko stajanje na ceki ili na standu. Bitno je da ti krv cirkulise sve do noktiju na prstima nogu! Onda ce biti udobno. Isto tako otkini nokte od nogu, a ne ko da su ti ko u orla. Onda je tijesno, boli kad se nosi i hode uzburd i niz brdo...
Za stand, gdje stojis, uzmi jednu plahtu 60cmx 60c, ili vecu od stiropra debljine 7cm. NJu ponesi sa sobom i stavi ispod nogu. Na tom stojis. On te izolira od hladnog tla, i studen ne probija, posebno kroz gumene cizme koje su dole kod vas vidim jako moderne. Probaj ovo i mislim da ti nece biti hladno nogama...
A ove baterije i kablove i to....nebi nikad kupio. Ne znam, ali meni to lici na cirks
. A drugo, kad bi doso sa tim kod ovih moji, rekli bi ;Vidi ..icke ne zna se obuc...
tipican stranac.
nikad pamuk na kozu, jer on se slabo susi, hladan je kad je mokar....ne transportuje vlagu od koze, uzmalo vijetra efekt hladjenja tijela jako veliki...