Nesto mi mrtva ova tema,ajde goniclije probudite se. .Dajte koji savjet za obuku gonica,kao sto sam gore naveo imam posavku od 8 mjeseci sad joj.Pa je izvodim pomalo nateren ali ne ide daleko od mene.Ja je izvedem i sjednem i pustim je da trazi al ona ode 50 metara od mene i vrati se.Da li je bolje zasad da idem i ja uz nju ili da budem uporan i pustim da se ona uci sama udaljavat od mene i da pocne trazit divljac na taj nacin.
Pusti je prvo nek upozna teren kako bi se osjecala sigurno jer ocito da nece da te gubi iz vidokruga.
prvo je izvodi na teren gdje nema puno srnece divljaci jer to je u biti i najveci problem kod posavaca da kad se namece na srne gotovo je.
Izvedi ju malo u gater ali ne pustaj unutra nego s vanjske strane ograde ako se radi o golemom opasnom vepru.
Kad je izvodis u sumu jako je vazno da za vrijeme prvih izlazaka ti ako je ikako muguce pronadjes svjeze tragove,staze od zeca,lisice,svinje i da ju neko vrijeme vodis njima na povotcu kako bi shvatila sta treba da prati.Samo srnece tragove izbjegavaj.I zapamti ma sta neki govorili ni slucajno ne udaraj psa.Jer ce u tom slucaju on svaki tvoj poziv shvatati kao da treba doci na "porciju batine".
A bil ti doso na njegovom mjestu
Jos vrijedi napomenuti(po mom misljenju) da nikada ne ucis psa uz nekog starijeg i iskusnijeg.po meni je to pogresno i nije preporucljivo.u tom slucaju tvoj pas navikne da drugi prate trag,pronalaze i dizu divljac dok bi se on samo prikljucio u gonjavi.takav pas nikada nece znati loviti samostalno vec ce ti cuvati ledja ili potpetljavat noge.On mora sam da nauci traziti,pratiti,dici,drzati i goniti divljac.inace je u suprotnom gotovan.
Zato nastoj da ti njemu budes gazda a ne obrnuto.ne treba misliti da ce on sam od sebe postati dobar gonic.
Da napomenem da posavac moze biti dobar i krosljednik ako malo poradis na tom segementu obuke.