Autor Tema: Krvni trag u praksi  (Posjeta: 93596 vremena)

Offline dean

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3393
 • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Krvni trag u praksi
« u: 31. 10. 2007. 11:26:13 »
Jazavčar je po meni potpuno neprimjeren za krvni trag. Dopustite da objasnim zašto. Ako je divljač ranjena i odlazi po pronalasku psu je potrebna masa da divljač zaustavi i još ako treag ide preko vode, malo je psu velika srca to otežavajuče.
Dik može napisati vlastito iskustvo u zadnjoj potragi!

Offline medo

 • K 3000
 • *
 • Postova: 4140
 • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
  • Hunting Agency
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #1 u: 31. 10. 2007. 12:08:47 »
Jazavčar je po meni potpuno neprimjeren za krvni trag. Dopustite da objasnim zašto. Ako je divljač ranjena i odlazi po pronalasku psu je potrebna masa da divljač zaustavi i još ako treag ide preko vode, malo je psu velika srca to otežavajuče.
Dik može napisati vlastito iskustvo u zadnjoj potragi!
Za krvni trag potrebno je koristiti zrna koja bi ga trebala ostaviti d1
Jazavcare sam gledao ali i imao i mogu reci da ako je pas pametan moze zaustaviti ranjenu DS.Na krvnom tragu svaki pas dobrog njuha moze odraditi posao.VIdio sam,istarca,baraka,balkanca,terijere i jazavcare.Neki su bolji neki prosijecni ali to je bilo zbog nestrucnog skolovanja.
 Znam za jednoga koji je jednog jazavcara vodio na dugom povodniku za krvni trag i terijera u ruksaku.Kad bi nasli svinju pustila bi se oba psa koja su u paru bila odlicna.Svinju su znali oblajavati i vrtiti je u krug 2 sata bez problema.
 Mislim da pas treba biti prije svega obucen,pametan i ne preagresivan da zadrzi i pronadje ranjenu DS.
 Nisam strucnjak i ovo je dio onoga sto sam vidio.

Offline dean

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3393
 • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #2 u: 31. 10. 2007. 12:14:50 »
Iskustvo Dika, ali će on o tome u detalje. Traži se jelen lopatar. Potraga je vodila preko 10 metara široke vode i zaustavljaju ga dva psa. Bavarski krvosljednik i NLT. Jazo to ne bi mogao odradit. Nač da, ali zaustavitč

Offline madhunter

 • K 100
 • **
 • Postova: 370
  • MadHunter
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #3 u: 31. 10. 2007. 13:27:42 »
Šta znači zaustavitč

Offline dean

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3393
 • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #4 u: 31. 10. 2007. 13:48:44 »
Fizički uhvatit i onemogučit daljnje kretanje. Znači ne lajat u mjestu 2 km od lovca ako je divljač još na nogama.

Offline medo

 • K 3000
 • *
 • Postova: 4140
 • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
  • Hunting Agency
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #5 u: 31. 10. 2007. 14:15:52 »
Ovisno koliko je divljac tesko ranjena,na kojem terenu lovim i o kojoj se divljaci radi zavisi sto ja zelim od psa.
 Po meni pas na krvni trag ide samo na povodcu i pustam ga samo kad sam jako blizu ranjene divljaci.Ako se radi o vepru ne bih zelio da mu pas skace na vrat ,bio to jazavcar ili nesto puno vece,vec da ga samo zadrzava dok ne dodjem u poziciju za samilosni hitac.
 Jazavcar je pas ogranicenih mogucnosti (skakanje preko zidova u priobalju,dubok snijeg ili voda)ali sto se tice pameti,ustrajnosti i srcanosti dobar je izbor,bar meni. Bigl se isto jako dobro pokazao posebno ako je malo visa linija.

Offline dean

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3393
 • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #6 u: 31. 10. 2007. 16:16:19 »
Psu treba masa, jer se jedan jazo ne može hrvat sa srnjakom, dok jedan krvosljednik koji ima kila kao srnjak, več lakše izlazi na kraj sa plijenom.
Jazo će vrhunski odradit posao, ali s njim treba malo kalkulirat i pazit na plijen, uvjete, itd. Našem lovcu treba pas koji će uvijek biti na visini zadatka. Točnoč

Offline isa

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1541
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #7 u: 31. 10. 2007. 16:49:06 »
Uključio bih se  na ovu temu jer  sam na žalost često puta tragao za ranjenom DS ,najčesče su kolege griješile zbog upotrebe neodgovarajuče  municije a i moram priznat da ima lovaca koji  cijeli život love i imaju puno ranjavanja  a i  dalje koriste PP  ,iako zakon ne dozvoljava upotrebu osim u potrazi  u gustišu za ranjenom  DS ,kada i sam  to preporučam.Pucanje sa PP  često dolazi do  ranjavanja divljač jer je DS stvarno teško skroz promašiti recimo sa PP na 30 tak metara ,pa se dogodi da je uhvati  na žalost po koje zrno.
Ponekad zbog konfiguracije terena  nam je bilo olakšano traganje naročito  na kamenu gdje nije bilo gustiša.
česo smo tragali i bez upotrebe pasa ili sa običnim goničima ,nemam iskustva sa krvosljednicima pa o tome neču ni pisati.
Uglavnom kako lovac mora znati dobro čitati trag divljači tako mora dobro čitati tragove koji ostaju na mjestu nastrela,prilično je teško opisati tragove  krvi ali  praktično jako dobro se može po krvnom tragu  znati mjesto pogotka.Tako razlikujemo plučnu krv ,jetrenu ,pogodak u srce,i pogodak u meko ili stomak.
Najgori moguči pogodak je u meko ,imamo često kratki krvni trag  jer djelovi hrane ili sadržaja crijeva znaju začepiti ranu pa nema ni krvnog traga,divljač pobjegne jako daleko čak kilometrima i sam potraga  je često neizvjesna.
Ponekad  znamo pronač i  male djelove kosti zajedno sa tragom krvi.
Obilan krvni trag  obečava brz pronalazak.Za sada  toliko pokušavam biti kratak.O ovom temi ima na žalost dosta materijala jer ljudi premalo vježbaju i pucaju.Daleko o toga da i ja nisam  promašivao  i da nisam ranjavao ,jesam ali nisam četo, radije volim čisti promašaj karabinom nego loš pogodak čak i sa uspješnom potragom,ako nisam siguran  radije ne pucam.

Offline madhunter

 • K 100
 • **
 • Postova: 370
  • MadHunter
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #8 u: 31. 10. 2007. 19:12:57 »
Dejane, kojeg psa onda moraš vodit da zaustavi jelena ili medvjedačč
Bitna je oštrina i srčanost! Nama lovcima treba pas koji će glasom pokazati gdje je divljač i omogučiti nam da divljač odstrijelimo!
Psa na krvnom tragu ionako vodimo na povodniku, puštamo ga ukoliko je divljač zalegla u gusto.
Dok sam lovio u okolici Krapine najbolji pas je bio oštrodlaki jazavčar Goldi, i u pretraživanju terena i u držanju divljači u mjestu ali i u potragama.Bio je toliko srčan da mu veliki snjeg nije predstavljao prevelik problem!


« Zadnja izmjena: 31. 10. 2007. 19:23:25 od madhunter »

Offline isa

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1541
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #9 u: 31. 10. 2007. 23:09:03 »
Tema je krvni trag i  podrazumjeva se potraga pasima ,kao što sam rekao iako će to nekoga iznenaditi potraga za mojim nastrelima je bila bez pasa ,ja sam  bio i lovac i pas ,možda sam imao i ponešto sreče pri pucanju,  i imao sam jako malo ranjavanja a tako močan kalibar koji sam koristio davao je jako dobar krvni trag ,tako da sam ga  pratio bez problema,ponekad i četveronoške ali sam ga pratio.Izgubio sam samo jednu DS  koja je bila pogočena  kuglom ,ali jako nisko,jedan pedalj iza plečke.Dali ste ponekad imali osječaj da je u trenutku kada več ste povukli obarač divljač poskočila pedalj naprijed i pedalj u zrak,to imam snimljeno pa sam pregledo sličicu po sličicu filma  vidio da se to dogodilo.Iako sam imao  jak krvni trag ,prepostavio sam da čemo je nači bez problema najdalje 100 metara,kako sam samo bio u krivu ,toliko sam bio siguran da sam kolegi ujutro rekao rekao da netreba nositi pušku,kao što je i sam nisam ponio, prva greška.Trag smo pratili  skoro 800 metara i bio sam sve zabrinutiji i  bija je sve slabiji,več sam se pitao odakle joj toliko krvi i kada se  trag počeo penjati uz brdo rekao sam kolegi  sad je naša,nači čemo  je brzo jer kada je ranjena uz brdo jako brzo gubi snagu a pošto je jako iskrvarila nadao sam se da je blizu.Tako je i bilo nakon 40 metara uspona  vidim je  u jednom  osamljenom grmu,dođem skroz blizu ,vidim leži , glava na zemlji ,viknem ja kolega evo je  računajuči da je mrtva kada ona digne glavu  nesigurno  se podigne i na moje iznenačenje  i ne pogleda me več krene od mene,ja trčim za njom nije brza mogu je i stiči ali što ću kad je stignem ,malo i ja usporavam  :P ,nemam ništa od oružja ne ide brzo ,ja je pratim na distanci a sve gledam ako se okrene imali neko stablo ili grmlje koje može nositi mojih 100 kg,ne vidim ništa što bi mi dalo neku sigurnost,ima neki zid u blizini ,možda bi za nevolju mogao se popeti na njega ako se nebi srušio ,ona ispred mene takočer prati zid  do jednog mjest gdje je zid poluurušen ,visine  malo više od pola  metra, ona  se pokušava   prebaciti preko   ali ne uspjeva ,ima oko 80 kg , da je manja uhvatio bi je za zadnje noge,ja prilazim a ona se okreče škljoca kljovam ,grize neko grmlje u blizini,odjednom opet pokuša i uspjeva se prebacit,ja slušam zvuk oko 50 metara iznad zida, pa  tišina znači zalegla.Moram se vratiti po pušku  i pasa,
Mečutim    sastavlja grmljavina ,nevrijeme  , munje  od potrage ništa,tako cijeli dan.Dovodim sutra pasa ,nevrijeme i kiša  ispralo sve tragove ,nalazim  gdje se češala od smolu da zatvori ranu , nalazim  zaljepljene dlake na smriču u smoli ,vodim pasa u širokom luku ,tražim  od mjesta gdje sam je prvi put podigao pa naviše čak i 100 metara  više.Pas blesavo gleda u mene  i pita se vjerovatno šta ova budala hoče od mene ,ništa ne nalazimo. Za 7 dana  pošto je bilo ljeto odoh ja tamo da vidim smrdi li išta  ,ništa  ,vračam se ja  jednom prečicom i u samo dolini iza zida nešto smrdi ,ja se nagnem iza zida a on ko balon , naime on se pošto je vidio da slabo  ide uz brdo  vratio nazad u dolinu tamo gdje ja nisam mislio da će biti ,  to je bila moja druga greška, jer sam trebao prepostaviti ako nemože uzbrdo da može stranom pa kada mu je i to bio problem ,krenuo je neočekivano nizbrdo ,nazad u pravcu čeke,tko bi to očekivao.
To je bila moja največa greška u potrazi.Možda nisam sasvim na temi jer je tema krvni trag sa naglaskom na potragu pasima , ali evo moje iskustvo , možda neko iz mog iskustva  nešto nauči i ne ponovi moje greške jer me  svinja mogla bez problema ozlijediti da sam joj bio na putu ,na sreču bio sam pola metra iza nje pa je ona izabrala strateško povlačenje na moju sreču.Eto vam  mog primjera kako ne treba raditi  :o.i kako je lako upadati iz jedne greške u drugu pa čak i meni sa ovolikim iskustvom, kao što vidite lako je zaribat.
Evo nekoliko slika od toga. ,
sl. 1 trag krvi na zidu preko kojeg je prešla kada sam je pratio.
sl. 2 tragovi krvi na mjestu gdje je ležala  cijelu noč,
sl. 3 mjesto gdje je provela noč i gdje sam je našao ujutro kada je pobjegla ispred mene
« Zadnja izmjena: 01. 11. 2007. 14:12:15 od isa »

Offline madhunter

 • K 100
 • **
 • Postova: 370
  • MadHunter
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #10 u: 01. 11. 2007. 12:08:28 »
Sam si konstatirao gdje su ti bile pogeške, a po meni največa da si u potragu otišao bez puške!Al na greškama se uči!

Offline isa

 • K 1000
 • ****
 • Postova: 1541
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #11 u: 01. 11. 2007. 14:29:39 »
Preveliko iskustvo i samopouzdanje ponekad zna zasmetati pa može doči do ovakvih katastrofalnih grešaka,ja sam dao dosta dobrih i korisnih savjeta ali sam imao i ovakvih grešaka,ne želim isticati samo svoje dobre strane ,na greškama se najbolje uči.
Npr. poslije serije uspješnih lovova i dobrih pogodaka čovjek se toliko opusti da treba neki kiks da se vrati u stvarnost ;D
Pošto smo lovci i rukujemo  močnim oružjima nemao pravo na greške ,ili ako ih pravimo moramo ih svesti na najmanju moguču mjeru ,u svakom slučaju nesmiju biti namjerene jer i one nenamjerne  će biti previše.Još jedno kažem  želio sam da  svi lovci to pročitaju da vide kako ne treba radit i sam sam priznao gdje su mi bile greške.
Od tada u potragu uvijek idem sa prepostavkom da ću je nači ranjenu i živi i uvijek nosim  oružje,ništa više ne prepostavljam ;D

Offline Huntercro

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3348
 • 200+
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #12 u: 01. 11. 2007. 16:52:15 »
Evo da se i ja uključim kao vlasnik pasa koji imaju položen krvni trag i koji je učestvovao u nekoliko potraga uspješnih i neuspješnih. Ja sam preferirao kod srneče divljači na krvavi trag ptičara oštrodlakog a za svinje terijera oštrodlakog. Razlozi: pričar oštrodlaki njemav jednostavno ranjenog srnjaka ili srnu uhvati i drži na mjestu, dok bi ranjenog srnjaka i srnu terijer samo digao. Mečutim kod svinje koja se ranjena zavlači u branjevinu i tamo ostane ili  mrtva ili živa terijer bi javio kad ju je našao i samo je oblajavao, te bi po zvuku znao odrediti je li mrtva ili živa. Vjerujet u neprohodnim branjevinama dok je još puno lista da je takav pas neprocijenjive vrijednosti.     
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline descha

 • K
 • *
 • Postova: 71
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #13 u: 02. 11. 2007. 08:14:13 »
Prvo i osnovno je da se ranjenoj divljaci, a pogotovo DS (cak i kada si siguran da je gotova) uvek prilazi od pozadi, upravo zbog toga da joj se ne nadjes na putu.

Offline dean

 • K 3000
 • *
 • Postova: 3393
 • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Odg: Krvni trag u praksi
« Odgovori #14 u: 02. 11. 2007. 08:28:51 »
Dejane, kojeg psa onda moraš vodit da zaustavi jelena ili medvjedačč
Bitna je oštrina i srčanost! Nama lovcima treba pas koji će glasom pokazati gdje je divljač i omogučiti nam da divljač odstrijelimo!
Psa na krvnom tragu ionako vodimo na povodniku, puštamo ga ukoliko je divljač zalegla u gusto.
Dok sam lovio u okolici Krapine najbolji pas je bio oštrodlaki jazavčar Goldi, i u pretraživanju terena i u držanju divljači u mjestu ali i u potragama.Bio je toliko srčan da mu veliki snjeg nije predstavljao prevelik problem!Zakaj onda ne gajiš jazavčare nego terijereč
Ali ja bi da svoje iskustvo opiše Dik, pa čemo imati cijelu priču, a onda mogu svi prosuditi da li to može odradit jazavčar.