Nekada veliku četvorku evropskih lovačkih optika činili su Zeiss, S&B, Swarovski i Kahles.
Danas tu veliku četvorku čine prva tri navedena brenda i Leica koja je tu ušla potpuno opravdano i nimalo slučajno ako se pogleda istorija ovog brenda u optičkoj industriji.
Na moju žalost jer mi je davno na početku lovačke karijere upravo Kahles bio omiljena optika.
Kahles je ispao ne zato što nema tradiciju, kvalitet, vrhunske optičara, inžinjere, patente... Već zato što je pod šapom Swarovskog koji ga drži tu gde jeste.
Već nekoliko godina po rečima mog dobrog prijatelja iz Nemačke koji je u toku Kahles se na zapadu svrstava u drugi ešalon evropskih lovačkih optika uz Meoptu, IOR, Noblex (Docter)...
Kahles Helia 5 jeste kvalitetniji i bolji od Leica Fortis (koji se uzgred proizvodi u Portugalu) ali proizvodjači se ravnaju prema svojim top modelima i tu Leica Magnus izbija daleko ispred. Inače što se izbora ponudjenog za pogonski lov tiče moj izbor bi bio Zeiss V6 1.1-6x24. Najmanje povećanje nije slučajno 1.1x, po iskustvima ono je idealno u slučaju kada strelac nišani sa oba otvorena oka.
Pozz...