Ako smijem, ja bih se malo kao laik ubacio. Malo sam pregledavao internet po svijetu i cijene i tako to. Uglavnom išao sam uspoređivati 4 proizvođača sa istim ili sličnim modelima za koje smatram da su ekvivalenti.
1. Kahles CSX 1.5-6x42
2. S&B Zenith 1.5-6x42
3. Zeiss Varipoint 1.5-6x42
4. Swarovski Z6i 1.7-10x42 (najbliži mogući model)
Svi ovi modeli su po nekim karakteristikama ekvivalenti, sa crvenim točkama, drugi fokalni plan, german dot #4, fi30, bla bla bla i tak bliže i tak dalje. Nećemo cjepidlačiti previše.
Tražio sam po USA, Australia i takvim zemljama na koje Europa nema neki preveliki utjecaj te nisu pristrani (valjda).
Kaj sam našel?
Sve i jedan od ovih modela se kreću od 1900-2100$. Dakle raspon je 300$ ili 200€ ili 1500 kn il kak već oćete. Najskuplji je na svim stranicama Zeiss, pa Swar, pa S&B pa Kahles.
E sad ja kao laik gledam. Imaju iste mogućnosti. Neko može reći da ovaj bolje provodi svjetlost, ovaj lošije, ovom je kut ovakav ovom za mm veći i tak dalje, uglavnom, taj neko može srati unedogled. Ja se popišam na to sve. S kojim od njih se bolje vidi u sumrak, to je ljudskom oku nevidljivo. Ovi Supermeni kaj tvrde da se jasno vide razlike si mogu s tim guzicu obrisati. Osim ako Kameni sudi razliku, onda vjerujem svaku riječ jer dolazi iz usta pravog "stručnjaka".
I kak da se ja sad odlučim koji bum kupil? Ufffffffffff. Ipak bum kupil Kahles, jer si za razliku u cijeni još mogu kupiti i vrhunski novi švenk. Al dobro ja razmišljam ekonomično. I sretno bi živio na zemlji...
Netko tko ne razmišlja ekonomično kao ja, a ima novaca i tak mu je svejedno, vjerojatno bude kupio Zeissa jer je najskuplji pa je s time i najbolji.
Netko tko ima novaca, ali mu je bitno da napravi pravi izbor jer se baš ne kuži u te stvari, pital bude svojih par kolega lovaca kaj da uzme od toga. Naravno, odabir bude Swar jer sinek jebi te žuna, to si kaj neke znače imaju. (Zeiss je onak puški drugi po redu pa otpada, a za Kahles i S&B nisu ni čuli da budemo iskreni).
I kaj zaključujem?
Jebote, baš niš! Sto ljudi sto ćudi. Ali ne vidim razloga zašto bilo koju od ovih optika stavljati jednu ispred druge kad su ravnopravne? Tj. ok stavljaš jednu ispred druge zbog nečeg, al ne moraš pljuvat ovu drugu da niš ne valja onda???
Osobno, Kahlesa bi uzeo jer je najjeftiniji, ALI, kaj ja znam, nekak mi je i najozbiljniji, onak subjektivno. Iza njega S&B. Na tržištu su već 100 godina, uvijek isti proizvodi, samo razvijani u bolje. Jbg, marketing im je totalna pušiona oduvijek bio i teško će se pozicionirati uz bok Swaru i Zeissu kojima je marketing od prvog dana bio prioritet uz kvalitetu naravno.
Kahles i S&B su mirno sjedili godinama i puštali ljudima da sami uvide njihove kvalitete, budale, umjesto da su im se nasrali u facu kao ova dvojica prvaka današnjih.
A vidim da se i Kahles i S&B sve više orijentiraju na vojnu industriju, to je očigledno po novim modelima čak i meni seljoberu. Za lovce se ipak malo više trebaju potruditi da ih pridobiju, a jedini način je: CIJENA. Jbg dečki, marketing košta i njegova isplativost je u većini slučajeva nemjerljiva, ali ga mora biti...
Ponosan sam vlasnik Kahlesa 1.5-6x42 RD koji je star već uhhh 15-20 godina, ne sjećam se više. NIKAD nije izašel iz šusa kolko god ga ja nabacival po autu i čeki. Još dan danas pucam s njime u prvi mrak iza uha bez problema. Ako i kad ga skinem, zamijeniti ga može samo CSX, da ne riskiram previše hehe. Doduše, čekam da mi netko pokloni tog CSX-a jer nisam baš nešto širokogrudan pa se toplo nadam da bu još dugo dugo potrajao jer si CSX-a, Victorya, Z6 ili Zenitha NE ŽELIM PRIUŠTITI PO TAKVIM BEZOBRAZNIM CIJENAMA.
Tolko od mene. Oprostite na smetnji i upadu, sad možete nastaviti dalje sa međusobnim pljuvanjem.
Pozz