Evo informacije iz prve ruke, Leupold VX-R 1,25-4X20 sa Pig Plex končanicom stigla prije dva dana
. Cijena u Cabelasu 479 $. Stupim u kontakt s čovjekom koji živi tamo i dogovorim da svrati u njihovu trgovinu i provjeri to u vezi cijene i on potvrdi s tim da na to ide još 10% njihovog poreza, te poštarina 40-60$ (ovisno o brzini i sigurnosti isporuke ...?).
OK ja idem poslati novac preko Western Union-a, slijedi znojenje u pošti dva sata. Prvo ne ide za Arizonu (jer je tamo ovaj moj), više od 450$, na istu osobu. Popunjavamo ja i službenica u pošti nove formulare, pa mu šaljem lovu kao dvije pošiljke, ne prolazi. Kontaktira se Zagreb i onda utvrde da nemože ni 450 nego 445. Sada pokušavamo sa dvije uplate prema njemu, ne ide. Probamo jednu na njega jednu na njegovu ženu, opet ne ide. Slijedeća operacija već uključuje moju ženu, pa ja šaljem polovicu novca njegovoj ženi, a moja žena šalje mom pomagaču u Ju-Es-Ej, i hvala bogu ja i službenica u pošti već u znoju, kad ono kaže "prošlo je". I prođe transakcija, ja da platim troškove slanja, kad ono kaže dva puta po 190 kuna....
?
Otišla lova, čovjek kupio i poslao, stigla optika za 10 dana, i ja preuzimam na HP Expres-u jer je čovjek poslao najbrže i najsigurnije, kad tamo treba platiti tisuću i sto i još nešto kuna, što mi je "propisala" carina. Iz carinskog recepta se vidi da je osnovica za obračun bila 2.995,00 kuna (kuna tamo ovamo), pa onda PDV 25%, pa carina na sve 10%, i još u obrazloženju kažu da je račun u prilogu, a nije bio jer nije ni poslan, pa da mi nisu uzeti u obzir troškovi dostave koji inače i ulaze u osnovicu za carinjenje.... i platim ja sve i sad imam optiku
.
Odoh u široko, da pojednostavim:
- cijena optike 479 $;
- porez 10% ili 47,9 $;
- poštarina 57 $;
- trošak slanja novca Western Union 380 kuna;
- PDV, carina i ostale pizdarije kod preuzimanja 1.160 kuna (možda sam fulao 10-20 kn).
Nadam se da sam bio jasan u svezi troškova. Ovako kao ja se ne isplati, a ako imaš nekog da ti to kupi i donese ovamo, onda se isplati i te kako.