A čuj, kaj da ti velim. Koliko objektivno vrijede? Vrijede one svaku lipu uvijek jbg. VXIII je vrhunska optika. Kod nas je svaka lovačka oprema 200% skuplja nego u Americi. Naši trgovci vole zaraditi na raji. Da li taj VXIII vrijedi 1000 €? Vrijedi ako imaš tih 1000 €. Ja sam tog istog VXIII naručio drito iz Amerike, izašao me 5500 kn nakon što sam platio carinu i PDV. Meni je to bio dobar deal. U to vrijeme kod nas nisu ni čuli za VXIII pa sam morao kupovati vani. Nedugo nakon toga, Lovac je stavio u asortiman taj isti po 1000€. Da ga je bilo kad sam ja kupovao, vjerojatno bi platio tih 1000 €. Da je bilo Kahlesa u to vrijeme kod nas kao što je sada u Detonexu, možda bi dodao još 500 € pa kupio Kahlesa. Jbg teško je sad reći. Vidiš i sam iz cijena vani da su kod nas cijene bezobrazne. Al šta ćeš. Ako nemaš mogućnosti nabavke izvana, osuđen si na njih.
Ako ti se taj VXIII sviđa toliko, onda vrijedi 1000€. Kaj se tiče skidanja VXI i zamjena za VXIII, ja ne vidim zašto bi skidao VXI ako te on dobro služi. Končanica je tu manje bitna po meni. Ako imaš pušku na koju možeš preseliti VXI, onda kupi VXIII. A ako će VXI stajati, onda nema potrebe po meni. VXIII ima 5 puta bolju provodljivost nego VXI, al gdje ćeš ti to vidjeti? Možda jednom godišnje ili dvaput kad će biti baš takva situacija mračna.
Ja trenutno imam 3 Leupolda, 2 VXIII 3,5-10x50, jedan ILL, jedan bez ILL, i jedan VXI 3-9x40. Sa svima sam i više nego zadovoljan. VXIII bolje provodi svjetlost od mog Kahlesa koji je ipak 15 godina star, al ipak, to su možda mini mini nijanse ili se to možda meni samo čini jer priželjkujem da bolje provodi hehe.
Kaj se tiče drillinga, ovaj VXIII 1,5-5x20 ILL je idealno rješenje ako možeš doći do njega po pristupačnoj cijeni. Više od 5000 kn nemoj dat za njega jer će te previše boljet kad vidiš da u Americi takav isti košta 3000 kn max hehehe. Taj VXIII 90% da ide na moj Benelli Argo sada.
Uglavnom, nasrao sam se i previše sada i vezano i nevezano.
Osobna suma sumarum, otkad sam otkrio Leupold, moje puške više nikad neće vidjeti drugu marku optike 200% jer je Leupold vrhunska optika. Osim ako kojim slučajem dobijem na lotu pa si priuštim Kahles CSX 1,5-6x42 khm khm