Kaligula, ne znam sta koristis, sta si koristio, koliko dugo si koristio i koliko znas da koristis to sto imas. Ne znam ni sta je po tebi prava a sta nije prava optika. Ja moja iikustva baziram na cinjenici da se sa tim napravama druzim vise od 20 godina i da ih koristim aproximativno 150 dana u godini u lovu u razlicitim uslovima.(steliste ne racunam)
Svakako da bi Meopta trebala da obrati paznju na ovakve propuste ali ako ti zbog toga tvrdis da je u pitanju poluproizvod prihvaticu terminologiju samo iz razloga sto smatram da bez obzira na steceno znanje i iskustvo ni ti ni ja nismo kompetentni da ovu diskusiju zavrsimo argumentovano do kraja.
Nego iskreno,sta mislis koliko bi kostao meoptin scope da na njemu pise recimo Zeiss ili ne daj Boze neko zvucnije ime?
Tijekom zadnjih 18 godina,služio sam se sa Bushnell,Tasco,Fomei,Meopta,Zeiss,Schmidt&Bender,Swarovski,IOR Valdada i Kahles optikama.
Ne u tolikoj mjeri kao ti ali dovoljno da se uvjerim u neke prednosti i mane navedenih optika.
Sa Meoptom sam imao dva kratka susreta ( po par mjeseci na karabinu ) i na jednoj mi se stalno pojavljivao problem sa klikovima a na drugoj mi se maglila leća.
Par mojih prijatelja koji učestalo upucavaju karabine za lovce su tijekom posljednjih dvije godine učestalo nalijetali na probleme sa Meoptinim optikama. I to u pravilu sa klikovima.
Kad se to u tolikoj mjeri ponavlja na tako malom području ...
.Čak se i sa čuvenim Zeissom dogodila nemila situacija,pa se na popravak optike čekao skoro tri mjeseca.
Do sad ,bez i jedne zamjerke , mogu samo navesti četiri proizvođača.
Schmidt & Bender,IOR,Swarovski i Kahles.
Kvaliteta slike i propusnost svjetla u sumrak,pouzdanost i preciznost klikova,robusnost, faktori su koji su meni primarni,sekundarni i tercijarni.
Nije mi prihvatljiv proizvod kojem otpadaju dijelovi pa moram posezati za ljepilom.
Vjerujem da je jednim večim djelom za takve "dječje bolesti" kriva i selekcija koju određene tvornice rade.
Kako u auto industriji,i svim ostalim primjerima, bojim se da je slična situacija i sa optikama.
Ova klasa proizvoda ide u SAD i Europu,ova ide u Australiju a ovo ... ovo pošaljite na Balkan.
Za koga je dobro je.