Lazare u pravu si ! Ako neko nema prilike da koristi ili mu ne treba za lov i normalnu upotrebu ne znaci da nije potrebno ili nije dobro. Sve ima svoje mjesto i priliku za upotrebu. Suditi nesto sto nisi probao ( dovoljno dugo) i nemas iskustvo nije prikladno niti logicno. Sigurno, ako nemas potrebe ne kupujes i ne koristis ali ne znaci da nije dobro nekom drugom kome moze biti esencijalno ili nuzno potrebno. U neko doba broj 1/ post ili ostri stubic na 1.5-6x42 je bio zakon i to bez iluminacije. Bio je cudo tehnike u svoje vrijeme iako je koncanica odavno vec koristena i na Staljingradskoj fronti. kad sam bio momak stari lovci su imali 6x42 ili 7x50 sa "siljkom" pa su sasvim uspjesno loviti divokoze i veprove a o iluminaciji niko nije ni sanjao. Danas crvene tockice manjih ili vecih dimenzija su standard i sve je ljepse i jednostavnije. Stakla i optike su bolje i puno vise je konkurencije pa se moze birati po potrebama, dzepu ili zeljama.
namjena i stvarna potreba je nesto drugo. U FFP koncanicu podebljas povecanjem povecanja ili smanjis isto tako brzo i SFP ostane ista i to ne radi veliku razliku kad pucas do 100m - na 600 m je velika razlika. Oni koji ne koriste aktivno turete ni ne treba im FFP ako dobro prostudiraju svoju koncanicu na 50, 100 i 150 m posao je zavrsen. Ne poznavati svoju koncanicu i njeno ponasanje i odnos velicina u realnim lovackim daljinama je neozbiljnost i neobrazovanje lovca koje ce ga prije ili kasnije kostati lovackog uspjeha. Odgovoran i spretan lovac ce znati svoju opremu iskoristiti do maximuma ma kakva ona bila. Vodece opticke firme odavno razvijaju FFP i za to postoje realni i vazni razlozi jer oni ipak poznaju potrebe svojih trzista i musterija. S&B zbog svojih najvaznijih musterija i namjene prednjaci u tome sto je i logicno. Evo jedan primjer od nedavno. Prijatelj dosao u lov da proba novu optiku Swaro 5-25x56FFP na Sauer u 308W. Sve probano po danu na metama i sve OK. Cekamo svinje da izidu popodne i s brda osmatramo. Ta lokacija je od milja nazvana Samoposluga jer svinje su redovne i mogu se gadjati od 300- 800 m ako znas i ako imas dovoljan kalibar. Svinje se pojave u zadnjim minutama svijetla 9 nesto preko 400 m) i ja pustim prijatelja da bira koju metu zeli. On ne vidi nista. Vepar seta lijevo desno a jedna je malo iznad njega pase i ne mice. Prika gleda i dalje ne vidi, pa vidi ,pa ne vidi a svjetlo nestaje i vrijeme istice. Lijepo ga zamoim da se sredi , nadje metu i kaze kojeugadja da mogu onog drugog poklopit. On se ubi micuci turete pa paralax pa ovo ono i opet ne vidi. Optika prekrasna staklo vrhunsko a on ne vidi. . "Moj' vepar odseta iza drveta i vise ga ne vidim. Njegov jos stoji a on mumlja i ne puca. Pitam jos jednom i nanisanim. Cim je rekao da ne vidi ja sprasim metak u vepra i on se izvrne i pocne nozni sirtaki.Objasnjenje: strelac je stavio optiku na 20 x povecanje gdje mu nije smetala debela koncanica i gdje mu je sve RANIJE bilo dobro ( dok je bilo svjetla) medjutim kad je nestalo svjetlo oslabila je slika. EXIT PUPIL na 56 mm optici sjedi na 8 x povecanju i da se sjetio da smanji povecanje dobio bi vece vidno polje i puno bolju sliku i priliku za odstrijel.sa SFP bi mu bilo isto sto se tice exit pupil i vidljivosti. Dzaba i super optika i puska kad se smutis i uzjogunis i sjebes adrenalinom i buducim pogotkom kojeg nisi ostvario. To su sekundi koji odlucuju i iz kojih se vidi trening, znanje i tehnika upotrebe. Zato nauci, vjezbaj i polako bez nervoze opali i ponovo napuni. Ne kudite konje koje niste jahali i bili dovoljno puta u situacijama gdje su bas takve kvalitete potrebne. Normalna setnja do ceke ne zahtjeva puno i do sto metara sve moze raditi ako je posteno upucano i dok se vidi.Posteno je reci ovo mi ne treba i ne zanima me ali kuditi nesto sto niste koristili nema smisla. Lov donosi izazov i puno razlicitih situacija gdje se mora biti felxibilan da bi bio uspjesan i moras dobro poznavati svoju opremu i mogucnosti. Nadam se da se niko nece naci uvrijedjen.