Ovo je visoko softicirana oprema, gdje poznavanje opreme i balistike igra vaznu ulogu kao i pravilan izbor zrna i kalibra. Moje je iskustvo da mi je najdalje gadjanje na metu bilo na 750 metara (s gustom) ali na divljac nikad preko 200m a najcesce puno blize.
Koristenje ovakve opreme, po programu skolovanja za lovca u Hr nije predvidjeno da se obradjuje ni na teoretskoj ni na pratkicnoj nastavi, i prosjek ljudi nije na tom nivou.
Zakon u Hrvastkoj ne predvidja gadjanje na velike lovne udaljenosti u vecini slucajeva. i prema regulativi i praksi, klasicno upucavanje karabina na +4cm na 100 m, ce zadovoljiti potrebe 95% lovaca. 5% preostalih su ili vrlo vjesti i odgovorni ili u suprtonoj krajnosti egzibicionisti bez podloge.
u HR, gadjanje na vece udaljenosti zakonski je predvidjeno u dva slucaja:
- Muflon i divokoza do 300 metara (ocito za uvjete planinskog ili brdskog lova)
- odstrel vec ranjene divljaci na vecoj udaljenosti (po principu pucati pa makar pogodio)
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_04_37_779.htmlI sad sta reci?
Za ovakvu opremu, i opcenito za long range lov, trebalo bi napraviti specijalisticki dvodnevni tecaj i izdati diplomu, pa ko hoce prvo nek prodje gradivo na kvalitetan nacin, i proba puknut tokom tecaja na vecu distancu. I uvesti financijsku odgovrnost za ranjavanje divljaci.
ja osobno nisam pobornik long range lova (ali jesam long range natjecanja - gadjanje na papir) ali razumijem da postoje ljudi koji imaju afiniteta za ovo. A u ovom slucaju trazman je vrhunski strijelac, ali to nije standard koji svaki prosjecan lovac moze pratiti.