Oprosti, Gorane, nisam imao namjeru da ti izvlačim tepih ispod nogu. Samo sam dao moj pogled na mil-dot. Gledao sam ga i pročitao o tom sistemu ono što sam na internetu uspio naći. Nakon svega nisam nimalo impresioniran s tim sistemom pa taman da je stavljen u scopes najboljih i najskupljih proizvođača. Kako sam ja razumio (a ti me ispravi ako sam u krivu), sistem radi na principu da moraš znati jednu dimenziju (na pr. visinu čovjeka) i onda pri najvećem povečanju scope-a, treba procijeniti koliko dots je visok cilj, od zemlje do vrha glave (na prepostavci da je prosječna visina čovjaka 1.75 m) pa taj broj dots ili množiti ili dijelit ili pribrajati ili odbijati prema zadanoj formuli da bi dobio udaljenost. Caka je ako se krivo procijeni visina čovjeka ili jelena ili ukratko cilja, dobit ćeš krivu udaljenost i promašaj je na vidiku. Naravno, sve te kalkulacije su nepotrebne ako je cilj udaljen do, recimo, 300 m. Snajperisti se treniraju za korištenje mil-dot sistema za extremne udaljenosti. To je point.
Mišljenja sam da će taj sistem biti zamijenjen (ako nije već) s boljim pomagalima koja već postoje na tržištu.
Kao na pr. sa scope koji imaju ugrađen laserski daljinomjer, te snajperista dok nišani vidi u scope i udaljenost i to sa 1 -2 stope greškom. I to odmah bez ikakvog množenja ili dijeljenja. Takvih scope već ima na tržištu za lovce. Ako ima za lovce, onda šta ima za vojsku?
Naravno, ova moja diskusija nije namjera da idem đonom na drukčije mišljenje. Namjera je bila dati malo više informacija o nekom proizvodu, koji na papiru izgleda atraktivno i korisno, a u praksi nije baš tako.
No hard feelings, mate.
Tvoj prijatelj Mladen