Autor Tema: Vortex viper  (Posjeta: 14769 vremena)

Offline Swift

• K
  • *
Vortex viper
« u: 04. 06. 2009. 09:21:38 »
Postovani,

vase misljenje o optici Vortex Viper 6.5-20x44.
Imali neko podrobnija saznanja o njoj

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
Odg: Vortex viper
« Odgovori #1 u: 04. 06. 2009. 09:47:33 »
Vortex pravi ne lose dvoglede koji su sasvim pristoji i cijenom pristupacni. Nisu nesto posebno ni dvogledi ni optike ali su sasvim OK za normalnu upotrebu. Viper sam vidio i probao sa Mild dot- om i dosta je tacan i lagan za koristenje. Mislim da je tesko koristiti povecanja veca od 14x gdje mu je i Mil- dot bazdaren ako se dobro sjecam. Povecanja do 14 su OK i cista a preko treba stabilnu pusku i dobar dan. Dovoljno svjetlosti i pogodan za lov lisica i ostalih predatora, malo potezi ali OK za 223 ili 22-250 kalibre. Slican Barska optikama ali skuplji mislim cak da ih ista tvornica u Kini pravi ( sto ne znaci da je lose) ali nisam 100% siguran jer to nije lako sa sigurnoscu saznati. Vortex tvrdi da ima dobru kontrolu kvalitete i dosta dobro prodaje svoje dvoglede koji su na nelosem glasu.
Mislim da je daleko od odlikasa ali za normalni periodicki lov sasvim OK. za Mil -dot provedi dosta vremena da upucas 100% na 100 m inace sve drugo ce biti vani i netacno. Meni se svidja 44 mm velicina za lov nije glomazno a ima dosta svjetla. Mislim da imaju dosta dobar opruzni sistem za cuvanje unutrasnjih stakala u cvrstom polozaju. Pogledaj da li je Mil-dot u prvom ili drugom planu tj da li se povecava proporcionalno sa pomjeranjem povecanja ako jeste onda je noviji model i bolji. Toliko.

Offline pepi2

• K 3000
  • *
  • Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo
    • Lovacka Agencija
« Odgovori #2 u: 04. 06. 2009. 10:06:13 »
Gorane zar Mil-dot nebi uvjek trebao biti u drugom fokalnom planu ?mislim da inace nema svrhe

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #3 u: 04. 06. 2009. 10:11:08 »
Pepi hvala brzo sam to napisao i nisam se dobro i tacno  izrazio. U pravu si! Mislim da ova optika ima tacan Mil dot na povecanju 14X ali nisam siguran ima od toga nekoliko mjeseci.

Offline Swift

• K
  • *
« Odgovori #4 u: 04. 06. 2009. 10:43:17 »
Recenzije po internetu mu ne izgledaju lose.
Hvale mu mehanizam,tubus 30 i dobru osvetljenost.
korekcija paralakse mu radi perfektno.
cena od 500 usd moze znaciti da i nije lose i... nista.
Par Engleza puca sa njima od skoro i nabavili su ga po preporuci.
Za sada, sem finoce podesavanja...nemaju podrobnija iskustva 

Zapravo, pravicu dalekopuc i treba mi nesto sto ce pouzdano raditi do 500 met.
a da ne prelazi 500usd u USD.

Kalibar...dvoumim se izmedju 6.5x57/6.5x55 ako nadjem cev/ i .308.
Mildot sigurno.

Svaka dodatna informacija je dobrodosla

« Zadnja izmjena: 04. 06. 2009. 10:47:13 od Swift »

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #5 u: 04. 06. 2009. 12:41:22 »
Ako ti se svidja uzmi ga i probaj! Ako uzimas Mil -dot uzmi i 308 jako zahvalan za Mildot i za streliste i za lov u zavisnosti gdje lovis. 6.5 x 55 je fini srednji kalibar i dosta precizan. Sve zavisi od toga sta i gdje lovitis. Imas puno opcija za pusku sve zavisi gdje zivis i koliko zelis potrositi.
30 mm cijev sigurno pomaze svetlosti i optika bi mogla biti dobra za tvoju uporebu ali moras znati sta zelis s time postici. Paralax ce ti puno pomoci dok gadjas na vece udaljenosti kao i povecanje samo sumljam da ces moci koristiti velika povecanja. Moj favorit za takve stvari je Nightforce ali to nije vazno i puno vise kosta.  Ima na forumu dosta toga pa pogledaj teme na  kalibre za vece daljine, streljastvo i lov na vecim daljinama. Ima i clanova koji pucaju 308W i 6,5x 55 i druge pa vidi sta ti odgovara. ja obicno krenem od puske/ kalibra pa onda trazim optiku ali nije vazno kojim redom krenes.

Offline Swift

• K
  • *
« Odgovori #6 u: 04. 06. 2009. 16:29:15 »
Da pojasnim jos malo...

Pusku pravim za pucanje na papir.
Vec sam nasao staru mauserovu akciju od streljacke puske i
sad se zanimam, kombinujem, razmisljam..

Za lov imam .270, 25-06, 30-06, 338 win mag...

ako neko ima predlog za 500-550 Usd sta uzeti umesto vortexa...slusam

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #7 u: 05. 06. 2009. 01:26:07 »
Tesko ces naci dobar Leupold ili Burris za to lovu a dobar za streliste. Pogledaj dobro jer se svasta moze naci ako se trazi na pravim mjestima: mozda "On line buy" preko interneta mada je tesko kupiti ista sada iz USA jer postoje restrikcije izvoza. Ako imas nekog tamo onda je lako da ti kupi  i privatno salje. Pogledaj Trijicon sa Fibre optic pojacivacem svjetla jako cisto i pregledno a moze se naci oko te cijene. Ako uzimas jaci kalibar onda pogledaj da optika ima duzi "Eye releif" odstojanje izmedju okulara i oka makar 30 -80 mm. Sto duze to bolje da te ne zvekne dok pucas.
Pogledaj rubliku optike i vidi komentare drugih. Sve zavisi gdje zivis i sta ti je pri ruci. Lijep projekt gradnja takve puske: sa srecom. Imas lijepe kalibre za lov!

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #8 u: 05. 06. 2009. 07:49:18 »
čika swile je stari mačak
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline MladenP

• K 100
  • **
« Odgovori #9 u: 05. 06. 2009. 08:13:37 »
Ako se mogu priključiti diskusiji, kazao bih da kod pucanje na metu (papir) mil-dot ne daje nikakvu prednost. Taj sistem je napravljen za vojnu upotrebu tj. da vojniku pruži mogučnost da što točnije iskalkulira udaljenost do cilja. Znači da korisnik treba znati kako se koristi taj sistem i u što kraćem vremenu u glavi nešto podjeli i pomnoži i da pri tome ne pogriješi. Kad se puca na papir onda je udaljenost poznata i čemu onda mil-dot. Ako udaljenost nije poznata mali đepni laserski daljinomjeri su brži i precizniji. Ne želim nametati moje poglede, ovo je samo prilog diskusiji na tu temu.
Pozdrav svima
MladenP
« Zadnja izmjena: 05. 06. 2009. 08:15:21 od MladenP »
Samo precizna puška je lijepa puška, ostale su samo lijepi zidni ukrasi.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #10 u: 05. 06. 2009. 08:49:29 »
Mladene u pravu si. Mil- dot je moja furka jer mislim da ova optika Vortex dolazi u tom obliku mada vjerovatno ima i neke druge verzije. za mete ima puno boljih koncanica. Covjek trazi optiku i pita za misljenje o Vortexu. Mozda ne bi bilo lose provjeriti BSA oni znaju imati dobrih stvari ili Hakko ili Kowa Japanske optike a nisu skupi. za poznate udaljenosti u streljastvu ima boljih optika i prikladnijih samo ne znam ni jednu za $ 500 sve su uglavnom 3 puta  vise.

Offline Swift

• K
  • *
« Odgovori #11 u: 05. 06. 2009. 09:03:11 »
Da,da..te puste pare.
Sa 1000 eura bi bio pametniji.

Offline Goran

• K 3000
  • *
  • Metak po metak
« Odgovori #12 u: 05. 06. 2009. 10:01:00 »
Ma i kad imas $ 1000 opet razmisljas ali su mogucnosti ljepse. Lijepo ti uzmi tog Vortexa ali prije dobro ispitaj te svoje kontakte sto ga imaju ako je sve OK. neki moj prijatelj nedavno kupio novi S&B PM 2 fantazija od optike ali i malo brdo love. Ne mogu slagati da ga ne bi rado stavio na pusku ali mislim da su mi i ovi moji sasvim OK. Mozda jedan dan ako tako odlucim za sada su mi ovi moji sasvim u redu i rade precizno i dobro. Bolje odluci i sastavi pusku pa idi pucati i uzivati a ne gubiti vrijeme na staticno razmisljanje. Kad nabavis bolji lako je zamjeniti.

Offline Swift

• K
  • *
« Odgovori #13 u: 05. 06. 2009. 13:21:37 »
Jel ima jos predloga sta za 500-550 usd u Jamerike 8)

Offline Bodul

• K 500
« Odgovori #14 u: 05. 06. 2009. 14:05:10 »
Weaver Tactical 3-15X50, 4-20X50  ;D