To je sve do pasa ako je pseto živčano i nesocijalizirano tuče uvjek kad dođe u kontakt sa drugim psom bez obzira na pasminu.
Kad dođeš kod pravih uzgaivača koji drže do pasmine kod njih je potpuno druga slika terijera , mirna i socijalizirana pasmina , kao male bebe su .Svi znamo da je terijer temperamentan pas koji kao i ostali psi traži dosta rada vođenja i izlaženja u lovište ,a što kod nas su ljudi naučili voditi psa samo nedjeljom u lov i onda im se dešava da im se pas na zbornom mjestu tuče sa drugim psom .I što je najgore lovci su stvorili loš dojam o terijeru ,al se nadam da če se kroz skoru budučnost to ispraviti.
pa tu ima više krivaca a krivica pocinje kod uzgajivaca više manje uzgajivaci uzgajaju da prodaju, a rjetko ili skoro niko se ne inforimara o vlasniku!
i skoro niko od uzgajivaca ne posjecuje svoje pse da vidi u kakvom su stanju nakon nekoliko godina!
i vecina uzgajivaca tu prodaju cini po meni neodgovornim!
bar kod nas!!! jer da ja nesto uzgajam šta volim i do čega mi je stalo ond abi se malo posvetio tome šta odlazi od mene i kome odlazi, u kakvim uslovima ce se drzati pas, dali ima novi vlasnik iskustva sa lovackim psima! dali je on spreman ga "lovacki" voditi!!!
to su samo krvi uzgajivaci i vlasnici!
nema živčanoga psa sa kojim se ispravno postupa!
ako nisi sazrio za držanje "lovačkih" ili bilo koji drugih životinja onda nisi!
i to je opet dolazi do te teme dali rađije prodati psa lovcu koji se baš ne brine oko psa, ili ne lovcu koji socijalizira psa!
ovaj jedan ce ga voditi u lov ali nece nista vrjedeti!
drugi ga nece voditi u lov! pa ce vrjedeti za prestiž!
pa tako da je taj lovacki pas manje više u banani totalnoj!
jer je puno obaveza ne koej nemožeš pomisliti šta ce sve doci kroz odrastanje psa i da se trebas prvo psu prilagotiti d aon tebe uopce akceptira!
a to je veliko ulaganje vremena!
a ko nema vremena dadnega na obucavanje u neku školu za pse, onda to košta!
uglavnom vlasnik je po meni jedini krivac!
a pas bila to neka pudlica ili neki rottweiler, pudlicu možeš obuciti da bude agresivnija od rottweiler i obrnuto!!!