Edvarde pozdrav.Ja kažem da pretpostavljam da su u standardu neki pojmovi ipak unešeni malo po inerciji i da nisu vršena intenzivna istraživanja nego se što šta "prepiše"iz drugih standarda.Ima toliko toga za precizirati u standardu a u praksi su to uzgajivači nadmašili,tako na primjer neko ko ne poznaje pasminu po standardu bi zaključio da dlaka uha može biti dužine kao kod kratkodlakih goniča jer jednostavno piše da je dlaka na ušima kratka(krača)od ostale ali ne i precizno koliko je to kratka odnosno preferirano duga i td i td.Zatim tvrdim da dobar dio repova u populaciji pasmine je neznatno krači(oko 1.cm) se može konstatovati do skočnog zgloba,dakle to nije problem unijeti u standard (ne mora)ali je besmisleno insistirati da mora biti tačno do skočnog zgloba ili neznatno duži a mi u populaciji imamo povelik broj pasa koji ima malo,malo neznatno krači(to je jednostavno stanje pasmine).Zatim nema nikakvog smisla zavarvati sebe ako u populaciji imamo dužinu pasa u prosjeku oko 11-12 % i to znatan broj a mi stalno inistiramo da je maksimum 10%,gdje tu logika.Naravno ozbiljna istraživanja će pokazati ponovo stanje.Nikakav problem nije niti je nepoznato niti neuobičajeno da se u svijetu svakih 10-tak godina analizira stanje pasmine pa i revidiraju
standardi.Pasminski klubovi zaista moraju poznavati stanje pasmine i u okviru njenih karakteristika izvući najbolje.Na kraju krajeva izmjeri svoga Altana ali jako tačno(evo ja pretpostavljam da je pas najmanje 11% duži u odnosu na visinu grebena)ali djeluje kompaktno zar ne.Pa ako su moje pretpostavke tačne čemu onda robovati "činovničkim"odredbama.Suština je u tome da psi djeluju dobro a ipak nisu duži samo 10% a mi ko bajagi kontamo da jesu.I konačno izmejene u standardu ne znaći promjena pasmine,naprotiv nego "izvuči" maksimum dobrih ali i tipičnih osobina.
Takođe dužina ženki i mužjaka nikada nije ista niti je bila i sve tu treba precizirati.
I na kraju (sjetih se)kada je komisija za tornjaka radila prvi standard Boga mi po inerciji prilično detalja jednostavno(što se građe tiće)isto"prepisala"od šarplaninca a sve je bilo u "okviru JUS-a"a poslije su istraživanja značajnija pokazala da nigdje veze.
Mjerenja na izložbama pri ocjenjivanju su metodi"austrougarske"sudije i pripravnici neka se"namjere"pasa dok ne nauće a sudija bez rutine nema šta tražiti na CAC i CACIB izložbama,jednostavno to su ostaci metoda naših ex.yu sudija sa tkz.smotri,mjere ,mjere a ništa ne izmjere pa im visina psa bude 54 cm a dužina 68cm(upisano u ocjensku listu) i stoji pismena konstatacija pas je srazmjeran i"tipični predstavnik"pasmine a ono treba da je po standardu duži za 10%,pa ko je onda tu pametan.
Slažem se i poznato mi je da je barak atrakcija i za nelovce ljubitelje pasa ali tu ne leži suština razloga njegovog opstanka niti upotrebnih osobina ipak je to pasmina ovisna direktno od svojih lovnih osobina i toga moramo biti svjesni i stalno to uporedo sa exterijerom izgrađivati,to je opšti trend i u klubu i mi smo jako svjesni toga.pozdrav.