Autor Tema: Trofej ili Trofeja?  (Posjeta: 3045 vremena)

Offline magwin

• Global Moderator
  • K 3000
  • smatraju nemogućim ono što nisu probali
Odg: Trofej ili Trofeja?
« Odgovori #15 u: 31. 08. 2008. 22:37:35 »
E sutr ja odoh kao i moj pušk da ostrelimo vepr. Bit će prekrasan prekrasan trofej na moj zid u moj sob.

z11
d4 d4 d4 d4 d4 dobaaaar!!!!!!
Pebac ga u tem vic

Offline Nosler

• Global Moderator
  • K 3000
« Odgovori #16 u: 31. 08. 2008. 22:40:11 »
 :D :D :D
I aint asked any pardon for anything I've done.

Offline medicus

• K 500
  • A cane non magno saepe tenetur aper.
    • http://piceapungens.com/
« Odgovori #17 u: 31. 08. 2008. 23:03:52 »
E sutr ja odoh kao i moj pušk da ostrelimo vepr. Bit će prekrasan prekrasan trofej na moj zid u moj sob.

z11
d4 d4 d4 d4 d4 dobaaaar!!!!!!
Pebac ga u tem vic

takozvano "nepostojano a" ;D ;D ;D

Offline Lovac

• Administrator
  • K 2000
    • KUHADA
« Odgovori #18 u: 01. 09. 2008. 10:11:03 »
The End.
 Laa Laa odgovorila, moj izvor kaže: RIJEČ TROFEJ ILI TROFEJA nastala je od grčke riječi tropsion, a ona pak od riječi trope, koja ozvačava neprijateljev bijeg-znak pobjede....uglavnom zanimljiv članak LV 57str/3/2002, autor JosipTrohar, dip.ing.šum.
Iz njega je evidentno da autor, kad je nazvao naslov članka "Što su lovačke trofeje?" favorizira riječ "trofeje", ali odmah prva rečenica članka počinje sa "RIJEČ TROFEJ ILI TROFEJA nastala je od grčke riječi..."
U svakom slučaju zanimljiv i koristan članak, ja nemam dozvolu autora da ga prenesem ali rado bih....

Offline Laa Laa

• K
  • *
« Odgovori #19 u: 07. 09. 2008. 19:22:51 »
moj izvor kaže

Postoje izvori i izvori...  ;)

No, relevatni su jedino radovi jezikoslovaca Anića, Silića, Finke, Babića & co (dakle, naši kroatista, a ne dipl. inž. šumarstva - uz dužno poštovanje navedenom autoru, članak nisam čitala pa ne znam da li je navedeno odakle njegova definicija).
Odnosno važeći Pravopisi, Etimološki rječnici, Eciklopedijski rječnici, Rječnici stranih riječi, Razlikovni rječnik hrvatskog i srpskog jezika... S naglaskom na VAŽEĆI. 

Standardni jezik je jedno, a govorni nešto sasvim drugo. Svatko neka govori kako god mu je drago, no zna se što je ispravno. d2 d2 d2
« Zadnja izmjena: 07. 09. 2008. 19:24:22 od Laa Laa »

Offline draganco

• Moderator
  • K 2000
  • Bez Lova nema zivota!
« Odgovori #20 u: 07. 09. 2008. 21:12:34 »
Ma neka koristi ko kakav izraz hoce, sto rec kolega Kobasan-vazno da se mi svi razumemo.
Mada mislim da je logicnije izgovoriti Trofej, isto tako mozda se u Srbiji koristi izraz bicikla ili snicla ali za Trofej uvek je bilo i ostace trofej.
Ima toliko slicnih reci: Trofej,trofeja,trofeji,trofeju itd, svi oni imaju samo jedno znacenje step.
Dobra Kob-Dobar Pogled

>IAAMM<