Autor Tema: Albino divljac  (Posjeta: 2499 vremena)

Offline Mladen.M

• K 100
  • **
  • Bu-ba
Odg: Albino divljac
« Odgovori #15 u: 07. 05. 2013. 12:57:52 »
 zagi svima

Evo i kod mene se pojavio srndač bijele boje, godišnjak. Nije neki filmić jer je padala kiša ko iz kabla a i na 250-300 metara se kretao - pa je tak-tak snimak.   
 Ja imam puno pitanja u vezi sa tim grlom pa vas  molim da se uključite sa komentarima i savjetima.
Dokle ga držati, da li će kad bude spolno sposloban širiti tu svoju bjelinu?
Sada za početak ostat će u lovištu da promjeni dlaku u ljetnu, da očisti roščiće - dobro ću ga poslikati i posnimiti i to sa blizine.  zagi

Što OČI vide RUKE naprave! Ili?...

Offline VEThunter

• Moderator
  • K 1000
« Odgovori #16 u: 07. 05. 2013. 15:00:12 »
Ja imam puno pitanja u vezi sa tim grlom pa vas  molim da se uključite sa komentarima i savjetima.
Dokle ga držati, da li će kad bude spolno sposloban širiti tu svoju bjelinu?

S biološke strane gledano, nema razloga tu jedinku (ili bilo koju takvu) držati u lovištu. Kada bude spolno zrel, neće tu "svoju bjelinu" direktno prenositi, nego će prenositi samo gen. Što znači:
Primjer 1. ako se pari sa srnom koja nema taj gen, potomstvo će nositi taj gen od oca i "normalan" gen od majke. U ovom slučaju "normalan" gen je dominantan i on će prevladati gen za albinizam pa će cijelo potomstvo prve generacije (F1) biti normalne pigmentacije, ali će svi i dalje nositi gen za albinizam. E ako bi se to potomstvo međusobno parilo (F2 generacija), teoretski, 25% njihova potomstva bi bilo normalne pigmentacije i bez gena za albinizam, 50% potomstva bi bili normalne pigmentacije, ali nosili bi i dalje gen za albinizam dok bi 25% potomstva bilo albino.
Primjer 2. ako se albino srnjak pari sa srnom normalne pigmentacije, ali koja već nosi gen za albinizam, onda će već u prvoj generaciji (F1) biti 50% albino životinja, a drugih 50% će biti normalne pigmentacije, ali će prenositi gen. Kad bi se njihovo potomstvo međusobno parilo (F2 generacija), onda bi dali 50% albino životinja i 50% životinja normalne pigmentacije koje nose gen za albinizam.

Uh, malo sam iz glave računao pa se nadam da nisam zabrljao, ali ipak mislim da je dobra računica.
Uglavnom, nadam se da je jasno zašto su albino jedinke češće u malim populacijama pogotovo ako nema migracije.
Znači ostavljanje takvih jedinki znači ostavljanje tih gena u populaciji. E sad, da li je to iznimno bitno i da li će to uništiti populaciju? Pa zapravo i ne... Da li ljudi rado vide takvu životinju? Pa zapravo i da...
Znači ja bih rekao da se te životinje moraju izlučiti bez iznimke jer mi je to profesionalna deformacija i jednostavno ne mogu reći da albinizam treba poticati neodstrjeljivanjem. Ali zašto ih ljudi ostavljaju-potpuno razumijem   :bunny:

d1
Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio...

Offline šokac

• K 2000
« Odgovori #17 u: 07. 05. 2013. 20:22:44 »
Da je riječ o domaćoj životinji dobio bi bi na svakom ocjenjivanju
ili izložbi zabranu parenja jer nije u tipu ili je jednostavno izvan
standarda rase ili pasmine .
Pošto je riječ o divljoj životinji sa kojom se gospodari na drugačiji
način preostaje jedino izlučivanje iz lovišta da se geni nebi dalje
prenosili na potomstvo .

Naravno to je samo neko moje mišljenje ...
Puti stari mene natrag zovu, kojima sam išao ko mali,
polja, njive i rastove šume, moj su korak dobro upoznali...

Offline Laufer 223

• K 2000
« Odgovori #18 u: 07. 05. 2013. 20:45:48 »
I to je potpuno ispravno mišljenje, bez sentimentalnosti mora ići van.

Offline Mladen.M

• K 100
  • **
  • Bu-ba
« Odgovori #19 u: 08. 05. 2013. 10:24:24 »
Hvala vam dečki, sad je sve jasno i potvrđeno i od vaše strane.Milim ipak da  on neće (najvjerojatnije) van  ove godine  već slijedeće. Kao što sam ranije rekao moram ga još poslikati i posnimiti čisto iz razloga da se to ovjekovjeći jer nije baš česta pojava a kod nas takvog još nismo susreli i imali. Još jednom hvala!
Što OČI vide RUKE naprave! Ili?...

Offline šokac

• K 2000
« Odgovori #20 u: 13. 06. 2013. 14:07:05 »
Možda i najpoznatiji albino .
Jedini takav na svijetu za kojeg se zna .

Puti stari mene natrag zovu, kojima sam išao ko mali,
polja, njive i rastove šume, moj su korak dobro upoznali...