Autor Tema: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis  (Posjeta: 10014 vremena)

Offline SSG

• K 2000
  • Da je pas čovjekov prijatelj, mišljenje je čovjeka
Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
« u: 23. 04. 2008. 08:56:49 »
Moje je društvo prije nekoliko tjedana dobilo dopis u kome ga se obaviještava o projektu DinaRis.To je projekt zaštite risa i utvrđivanje njegovog brojnog stanja na teritoriju RH.U dopisu nas se kao LD obaviještava da u slučaju da tijekom aktivnosti u lovištu zapazimo risa,tragove risa ili njegov plijen(dakle životinju koju je ulovio ris) odmah obavijestimo mjerodavne u projektu.Navedeni su brojevi telefona i voditelji projekta.Kako moje društvo nikada u svojoj povijesti nije imalo risa na svom području,a riječ je o općini Generalski Stol,zanima me da li su još koja društva dobila takav dopis,a pogotovo ona društva gdje nikada nije ris zabilježen.
Užasno osjećam ovu krizu. Vozim auto bez krova, pijem staro vino, jedem pljesnivi sir..

Not to open the hunting season on the pretext that there is no game would be as if one gave up celebrating Christmas because there was not enough snow to go by sleigh to midnight Mass.

Offline wolf

• K 100
  • **
Odg: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
« Odgovori #1 u: 26. 05. 2008. 08:25:49 »
Ako koga malo više zanima:

http://hr.dinaris.org/Glavna_stranica

"45-70 Government, the only government I trust."

Ne jebe ljep, nego uporan .....

Offline VEThunter

• Moderator
  • K 1000
« Odgovori #2 u: 20. 11. 2008. 00:01:59 »
Krasan projekt.
Evo i mog doprinosa njemu  d4:

Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio...

Offline FALCON

• K
  • *
« Odgovori #3 u: 25. 11. 2008. 05:33:45 »
Veliko bravo za vas, d4
mi jos nismo stigli na taj stepen...al' bice valjda...

Risa treba zastiti jer je pred nestajanjem i brojnost mu je jako opala.
Jel ogrlica sa pracenjem? Muzjak ili zenka? (bas lep primerak na slici)
« Zadnja izmjena: 25. 11. 2008. 05:35:17 od FALCON »

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
« Odgovori #4 u: 25. 11. 2008. 07:46:16 »
Smanjit broj zločestih ljudi, pa će biti više risa za pratit i više plijena za njega i vuka.

Offline VEThunter

• Moderator
  • K 1000
« Odgovori #5 u: 25. 11. 2008. 20:13:33 »
Veliko bravo za vas, d4

To je mlada risica Luna koja je pri prvom hvatanju imala svega 9kg i bila joj je stavljena VHF ogrlica. Pri drugom hvatanju (na slici) je težila 14kg i bila je spremna za GPS ogrlicu koja je teža od VHF. Primjerice odrasli ris Dinko je imao 27kg. E to je lijep primjerak  ;D
Ma šalu na stranu, mislim da nema lijepog i manje lijepog risa-svi su prekrasni  d4
Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio...

Offline PinzHunter

• K 1000
« Odgovori #6 u: 25. 11. 2008. 20:54:39 »
Kad bi samo neki ljudi koji se zovu lovcima znali koliko je vazan svaki ris na nasim predjelima, nikad nebi uperili pusku u nasu jedinu macku grabljivicu ove velicine.

P.S. bilo je odstrela sa komentarom:" nismo znali sta je pa smo pucali"
Tornjak.."Biće koje posjeduje ljepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti i sve ljudske vrline bez ijedne ljudske mane"

Offline FALCON

• K
  • *
« Odgovori #7 u: 26. 11. 2008. 04:46:00 »
Veliko bravo za vas, d4

To je mlada risica Luna koja je pri prvom hvatanju imala svega 9kg i bila joj je stavljena VHF ogrlica. Pri drugom hvatanju (na slici) je težila 14kg i bila je spremna za GPS ogrlicu koja je teža od VHF. Primjerice odrasli ris Dinko je imao 27kg. E to je lijep primjerak  ;D
Ma šalu na stranu, mislim da nema lijepog i manje lijepog risa-svi su prekrasni  d4

E sad sam stvarno odusevljen, pa vi Lunu  imate u evidenciji od kad je bila devojcica. just
Ako imate jos koju sliku npr. Dinka ili bilo kog drugog, rado bih je video.
Imate li priblizno tacno brojno stanje?
Mi nemamo, ali ima povremeno vesti da se vidja tu i tamo pokoji primerak, dosta ljudi ni ne zna kako izgleda ris, na zalost. Nadam da ce uskoro nesto vise da se poradi na tom planu jer ih stvarno treba zastiti i to maximalno.
I slazem se potpuno sa svima, kad bi lovci znali koliko je ta vrsta ugrozena i osetljiva nikad ne bi pucali na nju. Desava se i ovde da i od to malo sto ima, pokoji slucajem bude smaknut, navodno nije video u sta puca, sto je potpuno van pameti,(izes lovca koji ne vidi u sta puca a puca) onda se to krije jer se ipak zna da je zasticen ali zaklela se zemlja raju da se sve tajne sazanaju, pa tako i to.

Svaka cast jos jednom, praticu sa zadovoljstvom sve novosti na ovu temu kao i sva iskustva koja steknete na ovom radu.

p.s. slazem se , svaki primerak je prekrasan i prica za sebe. Ova story o Luni mi bas prijala.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #8 u: 26. 11. 2008. 09:23:13 »
Koliko ja znam RH bez risa moze sasvim sigurno medjutim lijepo ga je imati u lovistu.
 Risa ima sve vise po podacima sa terena ,barem na Velebitu.

Offline shandi

• K 1000
« Odgovori #9 u: 26. 11. 2008. 09:43:13 »
može i bez srna ,jelena,svinja,itd.treba očuvati sve životinjske vrste,a pogotovo treba očuvati one koje su malobrojne,kao ris.
Kad se šolja rakije narolja,onda šolja radi što ga volja!

Offline PinzHunter

• K 1000
« Odgovori #10 u: 26. 11. 2008. 10:09:41 »
Koliko ja znam RH bez risa moze sasvim sigurno medjutim lijepo ga je imati u lovistu.
 Risa ima sve vise po podacima sa terena ,barem na Velebitu.

Medo u pravu si jer koga nema bez njega se moze/mora. Ali boljeg sanitarca od risa nema.Niko od nas lovaca nije u stanju da sortira divljač kao Ris. on dolazi i odlazi na isti nacin, bez šumova ;). Kao sto recimo Kazahstan ima svog snjeznog leoparda, mi trebamo biti ponosni na Risa, bez obzira da li je u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji, jer zivotinje neznaju za granice, Bogu hvala. d4 .jos da mu vratimo loviste koje on treba, sve bi bilo super
Tornjak.."Biće koje posjeduje ljepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti i sve ljudske vrline bez ijedne ljudske mane"

Offline Antezg

• K 500
« Odgovori #11 u: 26. 11. 2008. 11:28:46 »
Jeli netko ima podatak koliko srnica treba jednom risu kroz godinu? Koliko sam ja upučen ris je mačka koja i nije baš selektivna što se tiče hvatanja divljači-znači zaklat će koliko može. Također nije poput vuka nakon kojeg od divljači ne ostane praktički ništa, nego gricne malo butova i eventualno se vrati još jednom ako nitko nije dirao lešinu. Naravno to ne znači da ga treba istrijebiti,uostalom ris je zaštičen zakonom,ali trebalo bi držati populaciju u normalnom broju. Mislim da je to što nesavjesnim pojedincima slučajno naleti pokoji ris pred pušku zanemarivo što se tiče cjelokupne populacije, jer se i nije baš jednostavno susresti s njim,tako da je i broj odstrijeljenih vrlo mali.

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
« Odgovori #12 u: 26. 11. 2008. 12:33:52 »
Moje procjene koje se zasnivaju na malo literature i malo prakse. Risu, kao i vuku, treba otprilike tjedno jedno grlo papkarske divljači. Ris nije pohlepan kao vuk da potamani sve kaj može a pojede malo, jer ne lovi kao vuk u čoporu. Znači da hvata jedinku po jedinku. Ris, kao i svaka divljač ide linijom manjeg otpora, zato se vraća na svoju strvinu i zato hvata manje jedinke papkara za koje procijeni da može sa lakoćom svladati a da sebe ne povrijedi. Divljač zna da nema doktora i zato se zna desiti da vuk potjera medvjeda, a medvjeda jazavac. Ris pošto spada u porodicu mačaka jede mišično tkivo a ne kao vuk prvo utrobu plijena. Ris je viđen prije koju godinu u lovištu gdje ja lovim, na Samoborskoj gori i na Žumberku.

Offline Antezg

• K 500
« Odgovori #13 u: 26. 11. 2008. 12:51:45 »
Čopor vukova lovi isto kao i lovačko društvo - pogon i štand. Vuk napravi veliki pokolj isključivo nad domačim životinjama npr. ovcama(što je nasreću briga ministarstva,a ne nas lovaca), a u prirodi baš i ne- nego  pojede sve što se da pojesti,ostane eventualno glava i kičma, ponekad skoro ništa. Ris se na strvinu vraća ako nije ništa friško zaklao i nikad ne pojede sve,a ako je nešto ili netko čačkao po strvini više ne jede.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #14 u: 26. 11. 2008. 16:32:41 »
Naravno da treba ocuvati sve zivotinjske vrste pa tako i risa medjutim s obzirom na brojnost vuka ris je u drugom planu.
 Ris treba od 1-2.5 kg mesa dnevno. Dok vuk ubija iz zabave vise nego potrebe ris to ne cini tako da su i stete manje. Ris isto tako napada prikradanjem i cesto puta su mu zrtve zdrave jedinke dok su vuku uglavnom slabije jedinke.
 Ris je dovoljno zasticen i ne znam kakav je ovo projekt jer mnogi projekti se osnuju da bi se izvukao novac. Pracenje risa je podrzavam i pitam se ne bi li bilo dobro obuciti ponekog lovca za takav projekt.