Autor Tema: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis  (Posjeta: 10016 vremena)

Offline dean

• K 3000
  • *
  • Prvo gledaj od koga ide, a onda kaj ide
Odg: Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
« Odgovori #45 u: 02. 12. 2008. 10:28:56 »
Isto kao i ti. Svega nekoliko puta, ali sam vidio trag i na, pazi sad, Žumberku, gdje lovim. Našli smo i strvinu za koju je gospoda koju su svi redom ocjenjivačii trofeja rekli da je strvina od risa. Ja sam recimo vuka prvi puta u prirodi vidio sa 7 godina, a risa jednom davno na Ljubovu. Djed mi je bio lugar, tako da sam dosta terena pregazio kao klinac. Šteta je kaj tada nije bilo digitalnih fotiča i kaj sam bio klinac. Te slike bi bile neponovljive.

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #46 u: 02. 12. 2008. 10:32:47 »
citat: Sad mi reci koliko si ti puta vidio risa ili njegov trag ili strvinu kad si takav stručnjak za njega?
Mislim da ovakav pristup nije fora jer naš forum je tu zbog svih nas a ne tebe i mene, kaj ne?

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #47 u: 02. 12. 2008. 10:39:14 »
Svaka čast d4! Već sam mislio da je ovo teoretska rasprava...
Po meni je ris uz divlju mačku najljepša životinja što se može vidjet na ovim našim prostorima...
Još nešto vezano uz risa i štete na risovima, problem je što je kod nas unesen karpatski ris koji je puno veći od dinarskog risa i koji shodno tome može i loviti puno veću divljač. Zato ima i više štete na krupnoj divljači.
Također još jedno opažanje s moje strane, mislim da je danas risa sve manje, već duže vremena nisam vidio risov trag u svom lovištu (kao ni ostali lovci iz mojeg i susjednih društava), dok je pred 10-tak i više godina on bio redovit na našem području. Zadnji trag vidio sam prošle godine i od tada nšta ččč.

I Deane sorry na prethodnom citatu, bilo je jače od mene sor!
Imaš pravo da nije fora ali često ljudi pričaju priče o onom što neznaju iz iskustva nego samo iz teorije pa mi nekad skoči živac. U svakom slučaju izvini!
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://www.youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #48 u: 02. 12. 2008. 10:41:20 »
Nema beda!  d4  z10 Kad padne snijeg idemo kod tebe u GK planinarit i vidjet ima li koji trag!

Offline zhrvoje

• K 2000
  • Gun Nut
« Odgovori #49 u: 02. 12. 2008. 10:44:17 »
Dogovoreno! Samo nažalost ne ove godine... Još par dana i idem radit i onda me nema 4 mjeseca u RH... Risevi i lov će morati malo pričekati...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://www.youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #50 u: 02. 12. 2008. 10:46:27 »
Ima dana! Ja ako nađem koji trag, slikam ga i kačim na forum!

Offline fazan

• Moderator
  • K 3000
  • Živim da lovim
« Odgovori #51 u: 02. 12. 2008. 11:43:44 »
Samo kao podsjetnik da je u Kočevski rog reintroduciran karpatski ris , koji je veči i teži od naših autohtonih koji su istrebljeni 1917.
Hrvatske Domovine Sin.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #52 u: 02. 12. 2008. 12:51:52 »
Mislim da je precesta ljudska aktivnost uzrog "nestanka" risa na nekom podrucju. Zaparvo cini mi se da se radi o povlacenju gdje ima vise mira itd. Mozda je to razlog zasto se cini da je risa manje. Isto tako koncentracija jedinki se mijenja i prostor na kojem obitava je sve siri,a koncentracija na jedinicu povrsine manja. Hm.. moje teoretiziranje m1

Offline dean

• K 3000
  • *
« Odgovori #53 u: 02. 12. 2008. 12:54:12 »
Nema plijena za njega. Zato ga ima u GK a ne u Lici! Bonitetni razred je drukčiji za sve papkare! A ima mira na obje lokacije.

Offline FALCON

• K
  • *
« Odgovori #54 u: 07. 12. 2008. 03:09:19 »
Samo kao podsjetnik da je u Kočevski rog reintroduciran karpatski ris , koji je veči i teži od naših autohtonih koji su istrebljeni 1917.

Da, to je "problem"....
Po nekim saznanjima koje imam kod nas jos uvek ima balkanskog , u nekim vrletima, ali je brojno stanje jako malo. Poznata je i lokacija ali bez ozbiljnog rada na terenu nemamo nista pouzdano, osim Projekta "rekla-kazala". sor
Nadam se samo da ce i to malo opstati!

Offline jatagan

• K 100
  • **
« Odgovori #55 u: 07. 12. 2008. 18:37:25 »
Postovani ja oko Risa nebih tako dramatiziro situaciju.Populacija Risa je stabilna kako u Hrvatskoj tako i u BiH.Ovaj Ris o kojem mi pricamo je naj krupnija podvrsta Evropskog Risa a to je Karpatski Ris dakle alohtona divljac u nasim lovistim.Ovaj Grabezljivac konstantno siri svoj areal prema istoku pocev od Kocevskog roga u Sloveniji gdje je sedamdesetih godina naseljen.Poznati su podaci npr.da je u Livnu na Dinari odstrijeljen Ris pocetkom osamdesetih godina,malo kasnije na Kupresu (postoje fotografije u lovackim novinama).Prije par godina je odstrijeljen Ris u Tomislav gradu na planini Tusnici itd.Sa puno toga bih se slozio sto se tice komentara prije mene ali to da je Ris sanitarac u prirodi to je puka izmisljotina.Ris je predator i on ubija ono sto mu prvo naidje,jedinku koju moze savladati.Ako budemo slijepo slusali Europljane imat cemo situaciju koju sad imamo sa Vukom.

Offline canis

• K 500
  • zar nije veliko zadovoljstvo učiti i ponovno učiti
« Odgovori #56 u: 09. 12. 2008. 11:34:05 »
Odstrijeljen je jedan u lovnom gazdinstvu Koprivnica u Bugojnu. Imam slike jer došao je kolegi na obradu trofeja. Zamislite da lovac koji ga odstrelio nije htio izbjeljenu čelenku na drvenu podlošku. Lud,lud,blesav. dois dois
« Zadnja izmjena: 09. 12. 2008. 12:15:53 od canis »
a zar nije štos ... životu razbit' nos

Offline canis

• K 500
« Odgovori #57 u: 09. 12. 2008. 11:37:49 »
 mad mad
« Zadnja izmjena: 09. 12. 2008. 12:13:50 od canis »

Offline canis

• K 500
« Odgovori #58 u: 09. 12. 2008. 11:39:39 »
 uf uf
« Zadnja izmjena: 09. 12. 2008. 12:14:44 od canis »

Offline canis

• K 500
« Odgovori #59 u: 09. 12. 2008. 11:43:48 »
Tip veli da je taj mužjak odstrijeljen odmah iza krda divljih svinja koje je naganjao,vidio tijek događaja iz druge kose,prešli na njegovu stranu dabi propustio svinje i odstrelio ga. Zakonom zaštićen i opet objavljeno u L.Listu kao nekakav normalan odstrel. 2p 2p
A prošle sezone nam je jedan dolazio redovito u dio planinskog lovišta(1000n.m.) i obilazio teren,ove sezone još nije bilo dovoljno snijega,pa vidjeti ćemo.
I po onome što znam slažem se sa jataganom da risa ne zanima u prvom redu bolesna i slaba divljač,čak štoviše on voli izrazito zdrave jedinke koje je sposoban savladati. Dakle nije probirljiva karaktera.
« Zadnja izmjena: 09. 12. 2008. 12:12:29 od canis »