Autor Tema: Utjecaj vuka na populaciju divlje svinje  (Posjeta: 7734 vremena)

Offline draganco

• Moderator
  • K 2000
  • Bez Lova nema zivota!
Odg: Utjecaj vuka na populaciju divlje svinje
« Odgovori #15 u: 05. 02. 2008. 22:55:07 »
Potrebno je pronaci par dobrih i edukativnih DvD-a ili Vhs kaseta na temu Vuk i sve o njemu! Onda ce biti jasno koliko je koristan ili stetan i koliko je vest Lovac.
Dobra Kob-Dobar Pogled

>IAAMM<

Offline draganco

• Moderator
  • K 2000
  • Bez Lova nema zivota!
« Odgovori #16 u: 05. 02. 2008. 23:08:43 »
Obicno u napadu na svaku divljac pa tako i Psa ucestvuje 2-3 Vuka.Kasnije na mestu zlocina moze se samo naci krvava fleka i par dlaka ili glava i ogrlica.Poznajem lovca koji je poslednjem momentu spasio Posavca i odstrelio iz dva patrona dva Vuka!
Dobra Kob-Dobar Pogled

>IAAMM<

Offline PinzHunter

• K 1000
« Odgovori #17 u: 06. 02. 2008. 12:16:39 »
@Medo,

mozes ti u BiH doci u lov na vuka i dr. i sa kamerom i sa puskom. ;)

Dok sam jos bio pripravnik, imao sam 2 susreta sa vukom.Jedan je bio bez krvi, a drugi neopisiv.
Izmedju nas 10 tak, ukljucujuci i mene bez puske, u krugu od nekih 300 metara nastradala su nam dva psa.U sred bijela dana, i pri gonjenju. Jetrica od psa je visila na grmu.Posto smo brzo reagovali mora da su vukovi oba psa u rekordnom roku"progutali". Samo je glava sa repom bila netaknuta. Tad nam je nestala i kujica NLT, koju smo nakon lova nasli ispod auta na lisnatim gibnjevima.Drhtala je kao da je imala perkinsovu bolest.

A sto se tice same populacije divlje svinje, mislim da je kod nas DS jako ugrozena i od vuka i od lovaca, jer kad lovci ubiju krmacu-e onda nazimcad ostaje lak plijen vukovima, pa je onda i jasno zasto sve manje ima DS u nasim lovistima.
Dobra kob

PinzHunter
Tornjak.."Biće koje posjeduje ljepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti i sve ljudske vrline bez ijedne ljudske mane"

Offline rubi

• K 100
  • **
« Odgovori #18 u: 06. 02. 2008. 13:17:05 »
Potrebno je pronaci par dobrih i edukativnih DvD-a ili Vhs kaseta na temu Vuk i sve o njemu! Onda ce biti jasno koliko je koristan ili stetan i koliko je vest Lovac.

U zadnje vrijem odnosno zadnjih godinu dana lovim isključivo vuka sa čeke na području Bosne.
Svaki lov ima svoje draži i svaki lov je lijep na svoj naćin, osobno meni je lov na vuka  d4
Jednostavno se divim toj životinji i onda kada me kao tovara nasanjka nakon nekoliko sati čekanja.

Offline medo

• K 3000
  • *
  • Metaka, pusaka i sexa nikad dovoljno......
    • Hunting Agency
« Odgovori #19 u: 06. 02. 2008. 13:34:51 »
Pinz hvala na pozivu i tko zna,mozda se i zaletim ako nadjem vremena. Ja sam u Lici puno puta sreo vuka,samce ili u coporu. Primjetio sam da su barem tamo manje plasljivi nego sto se to ocekuje. Nazalost, odstrijel se rijetko odobri iako ga na svu srecu sada ima dovoljno da ga se vrati u lovacki kalendar. naravno pricam o strogo kontroliranom odstrijelu. U Hrvatskoj uglavnom radi stetu na jelenskoj divljaci dok na DS zasad je zanemarivo osim sto su DS zbijenije u krda pa se cini da ih je manje. U lovistima gdje je vuk stalno trebalo bi voditoi brigu da se vodeca krmaca ne odstrijeljuje. Prava krmaca moze puno napraviti da zastiti krdo.

Offline PinzHunter

• K 1000
« Odgovori #20 u: 06. 02. 2008. 15:04:06 »
@Medo

Molim molim, ako nadjes vremena, sve se da izorganizirati.

Svojim postom gdje si napomenuo da se vodeca krmaca neodstreljuje u lovistima kao sto su kod nas,pogodio si pravo u bolno mjesto.Samo sto ja to sa malo ljudi mogu podijeliti. Dosta ce vode proteci dok neki shvate sta se ustvari treba cuvati.
Po meni bi bilo dobro striktna zabrana lova i to na bar dvije godine, da se loviste malo odmori.
Ko moze nek lovi sa fotoaparatom.

Nesto malo prije Nove Godine sam u sumi naisao na ostatke vucje gozbe.Sudeci po ostacima kosti i jednog papka, mora da je nazimak platio glavom. Vec drugi dan nije bilo ni kosti ni papka, sve je pojedeno.

Dobra kob.

PinzHunter
Tornjak.."Biće koje posjeduje ljepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti i sve ljudske vrline bez ijedne ljudske mane"

Offline stric

• K 100
  • **
« Odgovori #21 u: 18. 04. 2008. 18:41:57 »
lovio sam na terenima(tromeđa Lika,Dalmacija,Bosna) gdje je populacija vuka prilično brojna(viđano je po 5-6 komada u čoporu) i u pronađenom izmetu vukova nalazili smo samo dlaku divlje svinje; također je često primjećeno da su krda svinja sastavljena od nekoliko odraslih krmača,a svega 1-2 prasadi ili nazimadi!!! 

Offline stric

• K 100
  • **
« Odgovori #22 u: 18. 04. 2008. 18:49:02 »
kad god bi se pojavio vuk na terenu svinje nestanu u slijedećih barem 2-3 tjedna! Kao predator ide linijom manjeg otpora i nastoji sa što manje truda i energije što više uloviti;ako je u čoporu od nekoliko jedinki pojedinačno će usmrtiti bilo koju divlju svinju, no najviše stradavaju prasad i nazimad, a "ako nema malih neće biti ni velikih"?!

Offline Nikola

• K 1000
    • LD "JELEN" Divuša
« Odgovori #23 u: 07. 01. 2009. 20:59:21 »
vučja gozba.. svinja je minimalno 100 kg

Offline fly

• K 100
  • **
« Odgovori #24 u: 07. 01. 2009. 21:11:51 »
Pozdrav Nikola. Jel to snimljeno kod tebe u lovistu? Ako je opasno su se priblizili i meni.

Offline Nikola

• K 1000
    • LD "JELEN" Divuša
« Odgovori #25 u: 07. 01. 2009. 21:17:01 »
da... kod mene... oćeš GPS podatke? ;-)

Offline fly

• K 100
  • **
« Odgovori #26 u: 07. 01. 2009. 21:19:11 »
Ne hvala. Samo me zanima da li je u juznom ili sjevernom dijelu lovista.

Offline Nikola

• K 1000
    • LD "JELEN" Divuša
« Odgovori #27 u: 07. 01. 2009. 21:23:19 »
revir Zut, uz granicu s BIH

Offline fly

• K 100
  • **
« Odgovori #28 u: 07. 01. 2009. 21:32:19 »
Da li su u prolazu ili imate stalnu populaciju?

Offline SEJFO

• K 2000
  • MAGNUM LEGENDA
« Odgovori #29 u: 07. 01. 2009. 21:40:00 »
 ja sam gledao jednu emisiju na HTV-u negdje u lici lovci lovili i prikaza kamera jednog lovca ljut ko ris, vukovi mu pojeli 2 psa pa čovjek ljut i na državu i na zabranu lova  vukova!
NE SLIJEDITE ME I JA SAM IZGUBLJEN!!!