Kad je već tema dignuta iz naftalina, da podjelim svoje iskustvo. Nekome može pomoći uštediti puno patrona i živaca.
Izraziti sam dešnjak sa laganom dominacijom lijevog oka,..vid mi je na oba oka 100% ali oduvjek znam da mi je lijevo oko jače.
Evo rješenja za ljude sa jačom desnom rukom i ljevim okom ili obrnuto, ista stvar vrijedi i za ljevake sa dominantnim desnim okom.
Najbolji način za provjeriti dominaciju oka je izabrati neki objekat nebitno na kojoj udaljenosti i uperiti kažiprst u taj objekat gledajući sa OBA OKA OTVORENA. Vrlo bitno je da oba oka budu otvorena. Dok ste koncentrirani na taj objekat gledajući sa oba oka prvo zatvorite lijevo oko bez pomicanja prsta sa izabranog objekta i zatvorite LIJEVO oko. Ukoliko kažiprst više ne pokazuje u smjeru objekta već se pomakao u ljevo od istog imate dominantno ljevo oko. Ako ste ljevak sa dominantnim desnim dobit ćete pomicanje u desnu stranu.
uglavnom ovo je jednostavna korekcija za sačmarice i zove se
Champion EasyHitnajobičnije fiber vlakno (crveno ili zeleno) koje u produžetku ima tubu kroz koju prebacuje dobinaciju oka, t.j. ne dozvoljava da ukoliko gađate sa dva oka da dominantno oko vidi fiber mušicu već je vidite samo sa okom kojim nišanite. Ukratko odlična stvar za sve koji imaju problem jedna ruka -drugo oko. montaža je jednostavna i nakon godinu dana nema nikakvih problema sa istom, ima za sve debljine šina, čak nekoliko veličina mušice.
Meni je puno pomoglo pa se nadam da će još netko ispraviti promašaje i uštediti živce.
na tržištu postoji još jedna opcija drugog proizvođača, koju nisam probao, ali sistem je isti;
Uni-Dot http://uni-dot.com/home/