Svako misljenje ima tezinu i ovih nekoliko zadnjih postova djeluju kao normalna diskusija.
Prije svega, rijetko se puca na velike daljine jer nije tolika cesta potreba ali treba znati da se to radi sve cesce. Razloga je mnogo ali nisu bitni jer svaka "budala" ima svoje veselje.
Iz prakse i druzenja shvatio sam jedno,a to je da upravo long range lovci najmanje ranjavaju.
Zasto???
Jednostavno, ne zele izgubiti divljac, one shot one kill im je moto i sto je bitno ne riskiraju.
Ako je vijetar nepovoljan i ako je rizicno ne povlace okidac.
Ima mnogo drzava ukljucujuci i RH sa predivnim planinama koje nisu nazvane Alpe gdje se itekako puca na vece udaljenosti od onih sto stoje u zakonu. Na terenu najcesce nitko ne vodi brigu o zakonu vec radi po svojoj savijesti ako ju ima. PP se koristi u mnogim lovistima i to jako cesto (javna tajna).
IC optiku ima sve vise ljudi, lampe su sve cesce na puskama itd., u lovu pogonom nema idealne situacije.
Nitko ne prica o tome ali bas u takvim slucajevima najvise se ranjava.
Zalosno je da u RH i okolo divljac dijele na "plemenitu" i onu "manje plemenitu" kao sto su ptice, ds, predatori itd. Za lovca koji drzi do sebe i lova tretirat ce svaku divljac, zivo bice na isti nacin jer ranjena zivotinja pati. U praksi najvise se ranjavaju ptice,a zatim ds. Mnoge se i ne pronadju ali to je sve dio onoga u cemu mi uzivamo i to ide nama na dusu.
Najvise ranjene divljaci izgubimo bas na kratkim udaljenostima jer su to i najcesce situacije ali o tome se suti.
Long range nije za svakoga i nije cesta situacija tako da je puno manje ranjavanja nego sto neki misle.
Muflon, srnjak nije bitno, nekad je blize nekad dalje ali sve na kraju ovisi o lovcevoj savijesti.
Mozda se kod nekih otpuca muflon na 100m ali ja imam podruucja gdje mu na ispod 150-200m pridjes jednom od 10 puta. Svi pricaju o tome da se na daleko ne moze ocijeniti jacina trofeja ,"glupost", kupite Swarovski spektiv do 60x i vidjet cete jako dobro. Osim toga, da se u RH toliko vodi briga o trofejima srnjaka mi bi ih imali puno,a ovako smo daleko iza Madjarske, Vojvodine itd. iako imamo slicne tipove lovista. To znaci samo jedno, a to je da velika vecina puca na ono sto mu izadje jer razmislja o gulasu.