Koristan clanak i (skoro) svaka je na mjestu. Amerikancima uvijek fali malo vise postovanja prema divljaci pogotovo na velikim daljinama. Puno puta sam vidio da pucaju divljac u cijoj blizini je jos jedna ili nekoliko drugih a mala greska ( u odredjivanju elemenata ili ciljanju) lako dovede do katastrofalne u daljini. Na moju zalost komentari koje sam znao napraviti prodju kroz jedno uho i izidju kroz drugo. Takvih ima i ovde u Australiji i puno ih misli da su carevi. Po forumima se pisu kojekakve gluposti, samohvalisanja i idiotska ponasanja. Citam kako neki gadjaju sa 338LM sambar jelene na 800 m a u drzavi gdje to rade 338 nije dozvoljen ( za lov jelena i na vecini strelista)) i jako je tesko naci mjesta gdje se to moze raditi a da ne spominjem koliko ljudi je u sumi i lovi istog pa je takvo ponasanje ako je istinito jako opasno za ostale ljude u sumi.
Neki ljudi kupuju snove a ne prakticne lovacke ili streljacke kalibre pa onda uludo potrose lovu a boje se opalit ili ne znaju s tim rukovati. Sto se tice LR ,a definicija ne postoji, tesko je reci sta je kome LR. Ako je dozvolje ili standardna prosjecna daljina 150 m onda je 300 m duplo pa je automatski LR. Pucati na 200 i 300 m zahtjeva malo vjezbe da se ustosi i zapamti kako i sta ako je puska standardno upucana na 100 m. Ponovljiva repeticija preciznosti je ono sto je kljuc svega i to u svim mogucim atmosferskim okolnostima i extremima.Druga stvar je realnost koju nudi kalibar, projektil ili energija, balistika i optimalni domet u odnosu na velicinu i tvrdocu divljaci koja se lovi. Gadjanje meta na nekim daljinama je slicno ali nije ni blizu isto sto i lov ili gadjanje divljaci ( zivih bica) i lovac/ strelac treba napraviti razliku izmedju odstrijela i ubistva ili ocajnog ranjavanja. Treba biti razuman i postovati pravila i ne biti sebican, grabezljiv nego primjeran i dostojanstven kao osoba i lovac. Ja volim 308W koji po meni sa 165/168 gr zrnom ima efektivni domet na jelene i svinje do 450 m mada su svinje puno tvrdje i to zna biti problem sto znaci sto blize to bolje. Povecavanjem tezine zrna podize se energija i time daljina i do 600 m ali divljac mora biti laksa od jelena sto znaci manja po velicini sto opet predstavlja problem na svoj nacin. Ne treba nikad gurati gornje granice jer ima puno faktora koji mogu proizvesti gresku i napraviti problem. Iz navedenih razloga vjezbam na daljinama na kojima je moj kalibar efektivan, terminalno i eticki podoban za lov odredjene divljaci. Znaci 200 - 500 m i probam imati i odrazavati nekakvu streljacku kondiciju na mojim tereniam i uvjetima lova. To ne znaci da sam lijen prici blize i puno sigurnije i energetski efektivnije ( u balistickom smislu) ciljati divljac. 7 mmRM, 3006 ili 300WM imaju druge energetske vrijednosti i mogu dalje jer im je isporuka energija jaca i efektivnija ali sve to treba znati i vjezbati. Dobra oprema je odlicna stvar ali sam od sebe ne puca - makar ne precizno.