Optika za sport gdje gadjas na poznate udaljenosti 100-300-600 m, treba imati slijedece:
Korekcija paralakse, SFP, tanka balisticka koncanica sa nekakvom podjelom na skali, povecanje barem 24 X (kao minimum, a moze i vise), promjer tubusa 30 mm, ako je 34 mm jos bolje, finoca klikova cim finija, minimum 1/6 moa/ klik ( jos bolje ako je finije), vanjski tureti, nosaci sa nagibom 20 moa - ili umjesto tog, sina sa nagibom 20 moa. To bi trebalo imati.
Ustedu na budgetu mozes postici na nekim sitnicama koje ti mozda ne trebaju za gadjanje u papir:
- Ne treba - osvjetljena koncanica,
- fiksni nosaci su jeftiniji od skidajucih (skidajuci ti ne trebaju),
- varijabilno povecanje - njih 90% sportasa koristi varijabilno povecanje , ali ima ih nekoliko koji tvrde da je i fiksno povecanje dovoljno dobro. Moj je dojam da je fiksno povecanje u prosjeku i do 20-30% jeftinije od ekvivalentne optike sa varijabilnim povecanjem.
- I za sport ne treba najskuplja stavka, ne treba ti vrhunsko staklo, jer u metu ne pucas u sumrak. vrhunsko staklo je zeiss, shcmit & bender, swarovski, night force. Sa velikom propusnosti svjetla, radi koristenja u manjoj vidljivosti pred mrak ili u zoru
ono sto treba za sport su pouzdani klikovi i kvalitetna mehanika, a to vec nudi renomirana optika srednje klase.
na navedenim stavkama mozes ustedjeti poprilicno,
najveca je dilema da li varijabilna optika ili fiksno povecanje?
to moras sam odluciti. 90% i vise u koristenj za sport su varijabilne, ali ima i ovih jeftinijih
Pocetna cijena 1000, 1200 eur barem. pa na gore.
Optika za sport gdje ne znas udaljenosti, kad stave mete na nepoznate udaljenosti, trazilo bi nesto malo drugacije specifikacije, pocevsi sa FFP.
Takvih natjecanja nema u HR, pa da ne pisem sad o tome.
Suprotno gore navedenom, kod optike za lov, treba traziti cim kvalitenije staklo od renomiranih brendova za cim bolju vidljivost us sumrak.
Uzgred budi receno, staklo i premazi i prateca tehnologija proizvidnej jesu skupi, i kvalitetni ali na ukupnu cijenu sigueran sam da barem 20-30% ide na ime brenda.
Kad budes znao tocan budget, onda pocni traziti optiku za sport prema gore navedenom.
Mozda se nece svak sloziti samnom, ali to je kako ja vidim ovu problematiku.