Kad se nakupilo već više od 60 postova u temi, ne mogu izdržati a da i ja ne dodam bar jedan.
Dalje nema smisla čitati jer je sve nakon ove rečenice čisto
Neki su priznali da im je zanimljivo čitati moje postove, pa eto im još materijala...
Prema definiciji iz "Osnova lovstva" pad u vatri je kada nastreljena divljač ostaje na mjestu nastrela, a smrt je trenutačna...ok...to je jasno.
Ajmo sada pokušati definirati smrt ...medicinari to obično definiraju (a sumnjam da je velika razlika u definiciji između humane medicine i veterine) kao prestanak rada srca i/ili prestanak disanja.
Za pad u vatri potrebno je "čekičem po procesoru"
tj. prekinuti rad mozga (prestaje disanje i rad srca) ili "šarafcigerom po sabirnici" tj. prekinuti ili oštetiti leđnu moždinu u predjelu vrata kako bi se prekinuli živci i na taj način zaustavilo disanje i rad srca. U oba slučaja divljač pada u mjestu.
U slučaju bilo kakvog drugog pogotka pad u vatri je manje vjerojatan.
Zašto....eto na brzinu par objašnjenja koja sam negdje usput pokupio...
U slučaju pogotka u srce (po definiciji bi divljač bila mrtva no vidi čuda) mozak i mišiči još uvijek imaju dovoljno kisika da odreagiraju na pogodak, živci rade i rezultat je da divljač ode od mjesta nastrela.
Kod pogotka u pluća (naravno adekvatnim kalibrom) nastaje krvarenje i prestaje disanje (opet po definiciji divljač mrtva) ali ako generalno računamo da gubitak 20% krvi uzrokuje dovoljan pad tlaka da mozak prestane funkcionirati, za to treba neko vrijeme a mozak živci i mišiči za to vrijeme rade i opet divljač ode sa mjesta nastrela
Pad u vatri je navodno moguć i kod lošijih pogodaka divljači u mirovanju, ali bilo bi zanimljivo da u tom slučaju vet malo bolje pogleda unutarnje organe i procjeni štetu.
Što se tiče hidrodinamičkog šoka, koja je razlika između zvučnog vala u tkivu prilikom udara zrna i prilikom razbijanja kamenaca? Koliko mi se čini da je energija vala prilikom razbijanja kamenaca daleko veća, a kako medicinari tvrde, ne uzrokuje oštećenja na okolnom tkivu???
E jesam
Ajmo sad neki dok ili vet da me temeljito popljuje, pa da idem spavati.