Obicno se matematikom dovodi koncanica u srednji pogodak ili do grupe. Stalkom se nista ne dovodi u grupu vec se samo stabilizira puska da se otklone moguci negativni utjecaji strijelca.
Masina ili stroj za racunanje parametara postoji (Laptop i ballistic software) ali da se izmjere parametri koriste se mjeraci vjetra ,vlaznosti,daljine itd. Znaci sve postoji ali ne u jednom stroju
Bez obzira sto Ry prica tvrdim da zna sto radi jer pucati na lisice nije lako ,a posebno preko 200m.
Dalm i ti radis dobro ali na drukciji nacin.
To sto ti dovodis koncanicu dok je puska stegnuta vijcima je ok ali sto ako ti se na terenu dogosi da nemas cvrstog stalka vijcima?
Tad ti treba cista matematika
Mrzim citrat, ali inače ću se pogubit
Ma, ja pričam španjolski, to je jedino objašnjenje
Ajte malo pročitajte što sam napisao...?
Naravno da se stalkom ništa ne dovodi u grupu, i da služi samo za stabiliziranje ( fiksiranje ) puške, DA BI SE LAKŠE I PRECIZNIJE DOVEO KRIŽ KONČANICE...evo, sad ću ovako: ONAMO GDJE TO ŽELIMO. I da bi se OTKLONILI NEGATIVNI UTJECAJI STRIJELCA ( citat: Medo )
Dalje...ako se na terenu dogodi da moram upucavat, snać ću se. Naslon, i bez stalka. Ali, ponovo tvrdim da je stalak bolji način.
Ne pada mi na pamet govorit da Ry ( ili bilo tko drugi odavde!!) ne zna što radi. Također, jako dobro znam da NAS ima dobrih strijelaca (evo, da se napokon i ja malo pohvalim..), ''rasprava se otvorila, po meni, bespotrebno. Medo, ovo što kažeš da svatko ima svoj način, to je istina, kojoj se nema što dodat. Stalak je moj način. I ne samo moj, uvjeren sam. Uostalom, ako se dobro sijećam, i ti ga koristiš ( a ti svakako dobro znaš što radiš :)
Također, malo me ''štrecnuo'' Ry sa jednim svojim komentarom u stilu..''....koji će vam moj...stalak''...zato je tema još uvijek ''živa'' ;)Usput....imam 47 godina, 25 godina lov. ''iskustva'', u mladosti dvostruki viceprvak Dalmacije u MK..( i još par rezultata, glupo mi je o tome uopće pričat..)...što želim reć: nijedno, ama baš nijedno pitanje ili tema ovdje nije beznačajna. Ima nas koji zaista ne znamo sve, i ovo je fantastično mjesto da doznamo nove stvari. Također, ne pada mi na pamet bagatelizirat ili omalovažavat ničije iskustvo ili znanje. Čitam tebe Medo, i to s guštom, neke stvari očito imaš u ''malom prstu''. Također mi se događa da netko postavi pitanje, otvori temu za koju mislim da nemam nepoznanica, a onda shvatim da uvijek imam što novoga naučit.
Dalje...poznato mi je da postoje komp. programi koji, kad ih ''nahraniš'' podacima, mogu izračunati sve vezano za pucanje. Osim ''nepredvidljivih'' elemenata. Recimo...dalmatinska bura ( bio si na Velebitu, znaš na što mislim
), dakle, udari vjetra na ''mahove'', bez periodičnog pravila. Žao mi je, ali TVRDIM: nije još (!?) izmišljen program koji može SVE elemente uključit u kalkulaciju ( predvidljive i konstantne - da, nepredvidljive i periodične-nasumične - NE ).
Iz ovog slijedi: NIJEDAN STRIJELAC NE MOŽE ŠTO MOŽE PUŠKA.
Da ne zaboravim napomenut: jako poštujem autoritete ( s pokrićem ), a ima Vas ovdje prilično.