Ne mogu vjerovat! Uz dužno poštovanje znalcima i specijalistima, TVRDIM da je stalak poželjna, čak i nužna sprava za kvalitetno upucavanje oružja.
IŠiprak...otprilike bi potpisao ovo Tvoje objašnjenje uporabe stalka...ja radim slično.
Dakle, nema šanse da se ''iz ruke'' upuca oružje kao uz uporabu stalka. Uostalom, treba odnjet pušku na upucavanje nekom znalcu, npr. ''Rusanu''...ili ljudima koji od toga žive, oni će uzest stalak i otić upucat pušku. Zašto?
Kao prvo, stalak osigurava fiksnu pušku ( nakon ispucana 2-3 metka, i određivanja grupe ), dakle, da bi se križ končanice doveo na grupu, nužno je da puška 100 % miruje. Sve drugo su improvizacije, više ili manje uspješne. Naime, nemoguće je iz ruke osigurat mirnoću puške, a onda vrtit kotačiće na optici...ma, mislim da zdrava pamet govori umjesto mene, ili, još bolje, treba pokušat jedno i drugo. Nakon toga dilema nestaje.
Dalje...Ry...ovo u vezi oštećivanja oružja sam riješio elegantno ( vidi se na onim slikama ), dio u koji se steže podkundak je obložen s dva sloja spužve ( od obloge za vodovodne cijevi, meko ko pamuk ), također, ta stezaljka je učvršćena na željeznu lajsnu ( debljine cca. 3 mm ), koja skroz amortizira trzaj. Također...zadnji dio je samo naslon za kundak ( i on u mekoj spužvi ), dakle, ništa se ne steže, kundak slobodno šeta prilikom trzaja.
Dalje...prije ovog stalka i ja sam iz naslona upucavao...uvjek je bilo ''plivanja'', sad, sa stalkom, GARANTIRAM 10 kom. na 100 m iz 7.9 u krug promjera 2 cm. Naravno, pucanje iz ruke je nešto drugo, ali bar znam da mi iz naslona svaki metak ide onamo di sam ga i poslao.
Još nešto...stalak se, naravno, ne koristi u lovu. Tome ne služi, i bilo bi krajnje nepraktično.