Evo da prenesem svoje iskustvo u upucavanju 9,3x74R expressice položare.
Pišem ovo jer ima toliko toga na što se mora pripaziti (a što sam shvatio prilikom upucavanja) pa će možda nekome nekada uštediti koji metak, živce, a u konačnici i mogući promašaj.
Dakle upucavao sam karabine do sada iz stalka (škripa) i uvijek je otprilike bilo to to - kada je bio upucan u škripu, skineš ga, probaš iz naslona i sve 5. Čak sam i svoju express Brno upucavao u škripu (ALI - cijevi slobodne, potkundak Vjeko radio tako da ne dotiče nigdje cijev) i savršeno radi.
Upucavanje Položara, potkundak ide "na knap", dodiruje cijevi dosta, 9,3 u laganoj puški je daleko drugačije od onoga na što sam navikao - 7x65 R u teškoj puški.
Prvi hitac - puška ima Aimpoint Hunter 30L i trebala bi biti upucana, stavljam u škrip, pucam i cijev iskače iz podkundaka - pogodak jako dolje lijevo na 50 m. Vraćam sve na mjesto, stežem malo manje, pucam s drugom (lijeva) cijevi - pogodak se križa i pogađa 57 mm desno od prvog. Još par pokušaja, pogoci se uvijek križaju, nekako ustabilim taj prvi pogodak "u nulu" na 50 m s Aimpointom i prekidam upucavanje... Mislim si za Aimpoint i 50 m je to ok (Aimpointom ne bih pucao na velike udaljenosti), a i tako je to privremeno riješenje dok ne dođe optika. Ukratko - dosta sam razočaran. Slaba utjeha je da je prvi pogodak "tu negdje na 50m"
Nakon nekog vremena slijedi drugo upucavanje jer puška nema više Aimpoint nego Meoptu R1 1,5-6x42 RD. Pucam iz naslona (bez škripca ili nekog stalka) tako da je puška na smotanom šatorskom krilu naslonjena glavom i potkundakom i ja je tek pridržavam na vrhu potkundaka. Prvi hitac da ga dobijem u metu nakon stavljanja optike, korekcija pa drugi hitac pa korekcija i na 50 m je u nuli. Probam drugu (lijevu) cijev - pogodak nosi lijevo
Odmah mi je jasno koliko je stezanje u stalak utjecalo na grupe! Prepunim, opet pucam prvu pa drugu cijev - grupa skoro identična, ali pomaknuta 1,5 cm gore - znači nema greške - tako nosi! Sad sam uvjeren da je prvom cijevi sve u redu pošto nosi u +/- 1,5 cm na 50 m (ipak - samo zrno je 9,3 mm), da je puška spremna i da samo trebam potvrdu na 100 m. Stvaram "realnu situaciju" - isprintanu metu srnjaka bez oznaka bodova u stvarnoj veličini stavljam na 100 m i pucam iz naslona, ali ovaj puta samo s rukom ispod potkundaka (normalno držim pušku-kao na čeki), gađam kako inaće gađam - iza plećke "po sredini" - pogodak ima savršen pravac, ali pogađa u kralješnicu. Načelno sam zadovoljan jer na 50 m štima, na 100 m pogodio metu srnjaka (smrtno), a i nisam imao neka očekivanja na 100 m jer sam navikao na veća povećanja (tu je max 6x), okidanje je tvrdo za poluditi (nasprem Brna) i budimo realni 9,3 nije baš "Varmint" - sve radi protiv "preciznog" pogotka. Ali ipak me malo to muči jer sam bio poprilično miran i činilo mi se da sam poprilično ovladao puškom... Stavljam opet metu na 100 m - pucam, opet iz ruke s naslonom - pravac dobar u mm, ali 8 cm gore! Znači točno koliko je pobjeglo i na meti srnjaka. Spustim 5 klikova, pucam opet iz ruke s naslonom - pogađam "školski" - pravac idealan, +4 cm ja prezadovoljan!
Bilo je riječi o pucanju sa 9,3 (trzaj, grupe) u jednoj temi pa je rečeno da je čak bitno da se uvijek mora puška isto držati i dr.
Ovo upucavanje potvrđuje sve tamo napisano, ali eto isprobano na istoj puški. Dakle, pucanje iz stalka sa škripcem je totalni promašaj i daje grupe koje nemaju veze sa grupama pucanim poslije, sa običnog naslona. Nadalje, čak i različito postavljanje puške (naslon na šatorsko krilo duž puške vs. naslon na ruku) daje 4 cm odstupanje na 100 m.