kao što naslov kaže primjetio sam da se dosta lome koplja po raznim forumima na tu temu , pa mislim da bi trebali razčlaniti neke osnovne stvari da se ljudi ne prepucavaju bez veze jer netko zna puno netko ništa ali sigurno nitko nezna sve . prvo i osnovno pitanje je što je to pravi terenac . svaki zaljubljenik u off road ili član off road kluba če vam reči isto a to je i moje mišljenje
1-prava šasija
2-reduktor sa sporim brzinama
3-minimalno blokada središnjeg (ako ga ima - može biti i transfer box ) diferencijala i zadnjeg diferencijala
4- minimalno zadnja kruta osovina
SUV vozila nisu pravi terenci - 4x4 stalno ukopčan,
malo su povišena od zemlje , imaju neovisan ovjes sva četri kotača što je vjerojatno pre nježno za najteže terene , nemaju reduktor ni šasiju dok su blokade difa izvedene na nebrojene načine uz pomoč elektronike - ima tu visko spojki - pa umjesto blokade difa elektronika aktivira kočnicu na kotaču koji proklizava i sl.
ima tu i iznimaka
subaru - spada u kategoriju suv a ima reduktor
cheroke ( stara kockica ) - svi ga smatraju pravim terencem a nema šasiju
pajero novi - pravi terenac bez šasije - šokantno
ljudi stvari se mjenjaju sve je manje krutih izdržljivih terenaca bez ogromnih plastičnih branika , eto ni hyundai više nema vozilo sa reduktorom
čovjek mora znati za šta mu auto treba i kuda če sa njim iči
ako neideš na pre teški teren suv je dosta , jeftinije održavanje , manja potrošnja ,bolje vozne osobine na asfaltu
ako ideš na stvarno težak teren tu suv nema šanse moraš da imaš pravo borbeno navalno vozilo - terenca
25 godina vozim samo terence po stvarno jako teškim terenima i imao sam
lada niva
hyundai galoper (pajero)
cheroke ( stara kockica)
nisan terano 2
land rover discovery 2
vozio od frendova
nisan navara
mazda B 2500
frontera B
range rover clasic
imao prilike više puta gledati šta mogu
suzki yimni
land rover defender
mercedes G
toyota land cruiser seria 70
Puno se po forumima prepucavalo o centralnom difu ,blokadi ,voziti ne voziti 4x4 po asfaltu i sl.
sva vozila sa stalnim pogonom 4x4 imaju centralni dif ili neku modernu izmišljotinu jer prednja i zadnja osovina nemaju istu putanju. pravi terenci najčešče imaju zadnji pogon a prednji se ukapča znači ideš sa 2H na 4H i možeš voziti po asfaltu jer centralni dif još nije blokiran , e sad ti trebaju spore ubaciš u 4L najčešča je varijanta da je u 4L automatski centralni dif blokiran i tu na asfaltu se jasno osjeti na volanu zatezanje kada hočeš malo više smotati , tu treba paziti,biti nježan na gasu i izbjegavati motanje na tvrdoj podlozi
,kažem to je najčešča varijanta ( ne i jedina ) pogotovo kod japanaca
kod mercedesa npr. svaki dif se blokira posebnim prekidačem
skoro svi standardni japanci imaju lsd blokadu zadnjeg difa (sama se uključuje kod proklizavanja i nije 100% nego 70% ) blokada prednjeg difa je gotovo uvijek posebna naruđba ako jeuopče moguča i vrlo skupa
postoji firma ARB koja proizvodi blokade za sve terence za prvu i zadnju osovinu 100 % kome treba
ima starih terenaca koji nemaju klasičan centralni dif nego transfer box moje je mišljenje da je to pre kruta veza između prednje i stražnje osovine za vožnju po suhom asfaltu
u svakom slučaju ako je netko u nedoumici i nezna kako mu je složen auto mora osjetiti razliku i zatezanje na volanu
več ikod manjeg motanja i sve je onda jasno
vidim neki kuju nivu u zvjezde - moja iskustva
slabašan ovjes , odlaze križevi ,hrđa , buka , potrošnja , sa plinom preslaba , ima blokadu samo centralnog difa
kažu gdje ona prođe neče niko - vidio sam na off road natjecanjima - uvjek zadnja
jedini plus cijena polovne - imam jednu zamisao za nju ako netko ima neku staru za probu
da se razdvoji ručna kočnica i napravi posebno za lijevi i desni kotač pa kad jedan zadnji prokliže ti ga malo ručno zabremzaš da prebaci na drugi koji ima grip
e sad malo o fronteri - bezrazložno popljuvana ( serija B )
pravi terenac - kruta šasija , reduktor , blokada centr. dif i lsd zadnji dif , zadnja kruta osovina
prva serija ( A ) dosta loši motori , loša unutrašnjost , nevjerojatno hrđa , dizajn katastrofa ,4x4 se ukapča
druga serija ( B) fenomenalan tdi motor od isuzua 2.2 sigurno najmanja potrošnja od svih terenaca ( ima i dobar benzinac iste kubikaže ) dizajn i materijali puno bolji , nema hrđanja , stalni 4x4
imao ga moj lovnik u lici , čovjek je uvijek prošao gdje i mi ostali
treba još reči bez pravog vozača i dobrih terenskih guma nemožeš uspoređivati terence
največe iznenađenje za mene je bio galoper a razočarenje discovery serija 2 TD5
toliko od mene za sada