Nadam se da nisam previse zakasnio na ovu temu. Australia je zemlja terenaca (tako mi mislimo i vjerujemo, jer ce se sigurno netko naci da to ospori). Ne radi sminkeraja vec radi potrebe. Nigdje na svijetu nema toliko 4WD po glavi stanovnika koliko ovdje. Navjece smo trziste 4WD (opet, po glavi) na svijetu. Nema terenca kojeg se u svijeu proizvodi a da se ne prodaje ovdje. I naravno, nacija sa najacim i najvecim iskustvom u voznji tih vozila (takodjer, tako mi mislimo i vjerujemo). Pocevsi od pustinjskog pijeska sa dnevnom temperaturom do 50 stupnjeva C, i 0 tijekom noci. Onda blato, mulj i mocvare tropskog sjevera sa monsunskim kisama (potopima) koje prakticki ne staju tjednima. Onda brda i planine Victorije i New South Walesa bez puteva, lude uzbrdice i nizbrdice i kao po pravilu blatnjavi i duboki potoci (zimi) izmedju. Puno snjega zimi i pozara ljeti. Idealni tereni za pokazati i dokazati vjestini voznje van asfalta.
I nazalost, puno mrtvih na takvim terenima jer ih ima koji misle da sve znaju i ne treba im savjet ili poduka profesionalaca.
Poslje ih policija sa helikopterima, 4WD i na konjima danima trazi u nadi da ce ih naci zive.
Cak imamo brojne privatne skole za stjecanje znanja vjestina za voznju u takvim uvjetima (nisu jeftine ali te uce u stvarnim uvjetina i situacijama).
Dakle, automatski ili rucni mjenjac?
Dokazani eksperti (posebno oni koji obucavaju specijalne snage policije za djelovanje i akcije u teskim, van asfalta, podrucjima i posebne i elitne jedinice vojske za rad na istim terenima) kazu:
1. Prednost je rucnog njenjaca nad automatskim kod voznje po velikoj nizbrdici jer ima bolje kocenje motorom,
2. Ako imas problem sa prebacivanjem iz jedne brzine u drugu (crknuo sihron) moguce je preskakati tu brzinu i nastaviti voziti do najblizeg servisa. Ako nesto crkne u automatiku netko te treba otegliti do najblizeg servisa.
3. Prica zavrsena.
DOBRA VAM KOB I SRETNA NOVA GODINA
MladenP
PS. Ovo gore napisano vazi za ovu zemlju i ne znam koliko je primjenjivo u Evropi ili Hrvatskoj.