Vlado koliko dugo (vremenski) Dex goni zeca?
Što se teranja tiče nikad nisam baš mnogo obraćao pažnju na vreme koliko goni,već sam se uglavnom trudio da ga koliko je to moguće i koliko mi vegetacija i teren dozvoljavaju pratim sa dvogledom.Teranje zavisi i od vremenskih uslova (kiša ,vetar,omorina,suvo i toplo vreme itd.) i od terena (oranje ,žito,livada i sl.)Problem kod nas je što zadnjih godina imamo zeca u ogromnim količinama – toliko da je već postao štetočina,i često se dešava da pas prelazi sa traga na trag- krene da tera jedan trag pa naiđe na drugi ili još gore skoči mu zec ispred nosa i onda ode vidoglasno.Kad je u pitanju takvo teranje zna da traje i po par sati dok se pas ne vrati,pogotovo kad je željan i ne ide češće na teren.Jedini problem u takvim situacijama i toga se najviše plašim, je da ne naiđe uz put na neku rupu koja radi,jer onda eto ti belaja.Nije problem ako je unutra lisica,ali jazavac je već druga priča.Za sada sam imao sreće da ne uđe u jazavčiju rupu,ali problem je što je zadnjih godina jazavac kod nas u expanziji,a lisica sve manje.Da se vratim na sledoglasnost-njegovo čisto sledoglasno teranje pri recimo normalni vremenskim uslovima i po šarenom terenu traje otprilike 30 – 45 min. sa tim što je tu uračunato i vreme povratka,znači efektivnog teranja oko 20 – tak min.Opet kažem sve to zavisi od terena i vremenskih uslova da li je psu lako da prati zečiji trag ili ga teže prati recimo po oranju, gubi pa pronalazi i slično