Ovako, zanima me pa zar nije određeno da se u Austriji i Njemačkoj ne kupiraju repovi psima? Pitam zato jer vidim da svi od reda štenci iz njemačkih i austrijskih uzgajivačnica NKP (kratkodlaki ptičar) imaju kupirane repove... Jel' može tko bolje pojasnit...
BTW, ja sam za kupiranje repova, jer je veća muka psu cijeli život mahat tom ogromnom sabljom nego na sekundu istrpit bol kod kupiranja...
Poznato je da njemac radi po svojem i da gore sve štima ako ne sve onda 99%
njih ni ne zanimaju koje kakve izložbe ljepote ko nas vjerovatno su manje tašti
bio sam prisutan kad je naš xy sudac reko xy osobi da joj nemože dat BOB jer nema kupiran rep
(radilo se o ptičaru) mislim da je gospodin jeben u glavu i da to nema veze sa izložbom i ocjenom u ljepoti, da je reko suprotno ok al ovako ja neznam gde se taj stavio
Da se vratim na njemačku kod njih su pasminski klubovi koji djeluju po pokrainama
jenom godišnje se organizira smotra ZUCHTSCHAU (ako nisam dobro napiso nek me se ispravi)
i to je u 99% slučajeva jedino ocjenjivanje na koje se izvodi psa što se tiče ljepote
Tu se dobiju 2 ocjene (za formu i dlaku) pa se srečemo da u rodovnici piše npr. sg/sg=sg
ili v/sg=v
niko nikog ne stavlja pred zid ako pas ima nekupiran rep
Al sam ove godine vidio najluđu stvar koja dokazuje švapski inat i samovolju jer im niko ništa nemože
Psi su imali rep skračen za 1/4 znači na onaj čvršči dio koji je u stanju da se "napne" kod markiranja
a navodno se taj čvršči dio i ne ozljeđuje nego se to pretežno dešava na vrhu di je rep tanji
Eto sad ti daj sud.
švabo samo jedno zna: ARBEIT MACHT FREI i to je zakon i temelj uzgoja boli ga k... jel rep 2 cm više il niže usađen i jel kupiran il nije KO VOLI NEK IZVOLI