Lovstvo > Časopisi, knjige, video, TV emisije o lovstvu

Dobra kob

<< < (5/21) > >>

dean:
U jednom od zadnjih brojeva, saznat ću točno koji, jedan članak se odnosi na pucanje srnjaka kad ne stoji bočno. Tko ima muda savjetovati nama lovcima da pucamo na divljač koja ne stoji savršeno, kad znamo da naši lovci nemaju gdje pucati, ne vježbaju, imaju puške upitne kvalitete, nisu provjerene u kontroliranim uvjetima i od strane stručnog osoblja, a najčešće pucaju sa "zrnima koja sve ruše" do 150 metara, dok na strelištu niti metu ne mogu pogoditi. Stavim ruku u vatru da 90 % naših lovaca ne može pogoditi u 10 na meti srnjaka. Ispravite me ako sam u krivu i podijelite svoja iskustva.

Bobi:
Da ti pomognem Deane, to ti je broj od 8. mjeseca.

Zanimljiv clanak, ali ja se i dalje drzim kako su me ucili, i ovako uvijek u glavi imam hoce li mi ruka zatresti, ili se nesto drugo dogoditi pa da pogodak bude los, a kamoli da gadjam dok stoji okrenut glavom ili guzicom   

dean:
Bobi ja se slažem s tobom, ali je po meni problem da se zna kakve su streljačke sposobnosti naših lovaca, kvaliteta oružja, znanje balistike i mogućnost vježbanjam, a svejedno im se savjetuje da pucaju kad su uvjeti daleko od savršenih. Priroda nam uvijek priredi nekaj da nas iznenadi, ali ako uvjeti nisu za pucati, onda ja ne pucam. Možda sam zbog toga čudan, i tu mogućnost dozvoljavam.

Bobi:
Deane, mislim da sam ja ipak cudniji sto se toga tice.

Ja vec 2 puta odbio pucati na srnjaka, jer sam mu vidio samo vrat i glavu.
Vicu kolege pa pucaj u vrat!

I sto onda, ako promasim super, ako pogodim jos bolje, a sto ako pogodim, ali u glavu?!?!? To ih ja pitam!

Naravno nisu svi takvi, neki i mene podrzavaju...

Jednostavno to je moj nacin i gotovo. Ja tako lovim, pa makar i nista ne ulovio ovu sezonu, ali ja sam zadovoljan.

Hubert:
Slažem se s kolegama lovcima, posebno lovcima na krupnu divljač o razini obrazovanja većine naših lovaca.No, složiti ćemo se da je jedno ono što se događa u lovu,na primjer kod lova na srnjake, a drugo što o tom i takvom lovu kaže teoprija.Osim toga, hrvatskim propisima po prvi oput je ozakonjena etika i lovački običaji,pa i u lovu na srnjake i drugu krupnu divljač.
Dakle, gospodo, možete vi gađati gdje hoćete,mislim na pojedine dijelove tijela srnjaka,ali "pravi",etički lovac,nikad neće dozvoliti da puca na plemenitog srnjaka odostraga (zguza),u glavu,po trbuhu,ili,ne daj bože po nogama.
Pravilan pogodak stvar je etika.A oni koji drhte kada ugledaju srnjaka, neka stoje doma,i neka poćnu loviti sitnu pernatu divljač,a još bolje neka dobro dobro treniraju na streljani...Tu će steći potrebno iskustvo i rutinu,a kad "uhvati" 20 godina aktivnog lovačkog staža neka krene u lov na srnjaka...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju