Optike i nosači > Dvogledi i monokulari
Dvogled- nužan i potreban
pepi2:
Izgleda malo iskustva sa tim instrumentom ili vam se neda pisati. Grega znam da to nije kao spektiv ali moze li opravdati nekoliko stotina eura?
GregaK:
Pepi neznam da li opravda skoro pola cjene spektiva swarovski! Al je istina spektiv zauzima puno mjesta u ruksaku, samo si ne zamišljam lova na gamse sa tom boosterom.
LZ
pepi2:
Hvala Grega , budem se orijentirao na manji teleskopski spektiv a onda uz njega moze i manji dvogled.budem nesto iskombinirao vec.
Goran:
Pepi oprosti zbog kasnog odgovora. Dvogledi tipa 10x50 ili 15x56 ili jace su uglavnom tezi i masivniji po izgledu pa nisu bas za svakog za nositi po brdima iako jako dobro dodju kad trebaju. da li su prakticni- zavisi od onog ko ih nosi i za sta mu trebaju. Uglavnom ih koriste profesionalci da ocjene trofej prije same odluke da li ce se loviti ili ne. ocjena za ovakav dvogled se sigurnio ne moze donijeti nakon par minuta gledanja nego samo kad korisits u planini gdje im je i mjesto. Cesto ih vidim po autima/ terencima PH lovaca kad se obilaze lovista da se pronadje ono sto se trazi da se vidi koliko siljaka ima jelen ili da se prepozna trofej za lov. Ima i jacih recimo Zeiss 20x60 ali to je stabiliziran dvogled koji niej jednostavno korisiti ako nisi upoznat sa nacinom rada. nekima smeta veliko povecanje i tresenje slike ali to nikad problem kod svakog. nekom pasu nekom ne. nekom ne pase da ih vuce uz brdo 2- 3 dana i korisit samo pola sata da nadje plijen nekad ne kuzeci da bez tog dvogleda ne bi ni nasao plijen. Doubler/ Booster mi se ne svijda jer je to uglavnom skupo i tesko za korisiti. Igracka koja je po meni nekorisna. 15x56 se moze korisiti na tripodu ako uzmes jeftin adaptor i postavis za stablizaciju i lakse osmatranje ako zatreba. ne mislim da bi to puno korisito u svakodnevnom lovu s ceke a skoro nikad u pogonu. Mozda je bolja i prakticnija solucija nabaviti spotter/ durbin/ dalekozor recimo 15-46x65 ili nesto slicno da nije veliko i da mozes vuci sa sobom uz brdo u rancu. Vrijedi zlata kad ga imas i spasi ti puno praznog hoda i napora za nista. Povremeno nadjes dobro mjesto i zalegnas pa osmatras i cim se stvari smire nadjes ono sto trazis. ZA NZ lov u brdu je skoro nezamisliv bez spottera jer loviti divokoze ili tahr je tesko bez njega. Hodati i pentrati se i praviti buku i privlaciti paznju nije dobro - ovako zalegnes i osmatras i cesto ih pronadjes na mjestima gdje nikad ne bi pomislio. Onaj ko zeli lovit hodom planine i velike ravnice mora imati spotter u svom arsenalu jer mi inace ni puska nece trebati ako ne vidi ono sto lovi. ne mozes se loviti i osmatrati krzo opticki nisan. Nije je dobro niti je sigurnio a glava zaboli prije ili kasnije. prilicno sam siguran da takva oprema pase i vasem alpsom lovu.Ako izaberes veci dvogled uzmi adaptor za mali sklopljivi tripod a ako izmes spotter uzmi 15-45x65 ili standard 20-60x80/75 ili slicno. ja korisitim i straight / ravni i angled verzije i obe mi pasu mada straight drzi glavu nize pa se ne vidis preko brda tako lako i nizi si dok osmatras. za streliste mi je angled verzija bolja i jednostavnija. Neki kazu da se povecanje preko 10x ne moze korisiti a to mi je malo smijesno jer onda se takvi dvogledi ne bi ni pravili. Postoje astronomski dvogledi recimo 20x80 ili 10- 40 x65 pa ih ljudi koriste i gledaju mjesec i planete pogovoto ovih dana kad su u ravnini. Mozes vidjeti mjesece na jupiteru ili saturnu i kud je Neil Armstrong hodao po mjesecu. Moze se a ako nekom smeta treba pogledati puls, tlak i ili smanjiti tocena goriva prije lova. Nekim ljudima ne pase i ne mogu dugo drzati mirno teske dvoglede pa treba naci druge solucije koje su prakticnije. ja sam preko 50 i mogu korisiti bez problema a na streliste ili NZ ne idem bez spottera i dvogleda.
pepi2:
Hvala Gorane na vrlo iscrpnom odgovoru d1 z10,ovakvi odgovori iz prve ruke zlata vrijede !
Decki zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju