Divljač > Lovište

Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?

<< < (4/26) > >>

markiza:
pepi 2, zašto si tako nabrijan.....zvučiš kao neki član udruge "zelenih", nisam upoznat sa tom problematikom o kojoj govoriš i tim pustim hektarima....lijepo odi u nadležnu šumariju i traži Osnovu gospodarenja gdje su propisani navedeni radovi za taj predjel.....raspitaj se i onda donosi zaključke....... iako neznam konkretni slučaj, vjeruj da sam poprilično kompetentan da to ovo napišem.... ovo ti samo kažem da se malo raspitaš za razloge tolike sječe.....

pozdrav, nema ljutnje....dobra kob

pepi2:

--- Citat: markiza - 08. 04. 2010. 22:28:10 ---pepi 2, zašto si tako nabrijan.....zvučiš kao neki član udruge "zelenih", nisam upoznat sa tom problematikom o kojoj govoriš i tim pustim hektarima....lijepo odi u nadležnu šumariju i traži Osnovu gospodarenja gdje su propisani navedeni radovi za taj predjel.....raspitaj se i onda donosi zaključke....... iako neznam konkretni slučaj, vjeruj da sam poprilično kompetentan da to ovo napišem.... ovo ti samo kažem da se malo raspitaš za razloge tolike sječe.....

pozdrav, nema ljutnje....dobra kob

--- Kraj citata ---

Eh sad dok sam pisao ovaj ``nabrijani`` tekst kao i uvjek imao sam smjesak od uha do uha, iako me ponekad nesto strecne oko srca,ali mozemo to pripisati zrelim godinama i dugoj zimi.
Daklem nisam nabrijan , nisam ni uclanjen u `zelene` nego imam oci pa vidim , a dosta dugo pamtim,pa konstatiram (sa zaljenjem) -tamo gdje su nekad bile lijepe debele sume danas su neprohodne sikare.Nemoras sve shvatiti doslovno , znaci nisu hektari suma skinuti od danas do sutra i tisuce u kontinuiranom nizu ,ali sto simo danas, sto malo dalje sutra ..
Uostalom 5,8 milijuna m3 drvne mase godisnje ne izadje iz ciste prorijede valjda.
Gle sad ovo , vozim se neku noc automobilom preko Bilogore , u jednom momentu mi se ucinilo da sam se izgubio ,zaboga dobro mi je poznat put ali na jednom mjestu gdje je cesta prolazila kroz sumu sad je cistina-sume nema! Imao sam osjecaj da cu ispasti nekud sa ceste.Grozno i jos po noci.Odi na Google Eart pa pogledaj iz zraka , flekova od stotinjak hektara gdje za sto godina bude suma koliko hoces. A nekad ne tako davno tu je vec bila suma.Nema ljutnje!  dk

Harry P.:
Gospodine Markiza, vidim da se razumijete u te stvari pa bih vas kao stručnjaka htio pitati zbog čega je skrbnicima koji se brinu za te naše šume toliko zanimljiv kesten tj. zbog čega ga se u zadnje vrijeme toliko sječe. Nemogu vjerovati da je on toliki zagađivač pa da je tolika potreba da ga se sasječe. Napominjem da se ne radi o samo starim stablima kestena već tu ima kestena koji je kako bih se ono reklo u najboljoj snazi, štoviše takvi su i najzanimljiviji.

markiza:

Eh sad dok sam pisao ovaj ``nabrijani`` tekst kao i uvjek imao sam smjesak od uha do uha, iako me ponekad nesto strecne oko srca,ali mozemo to pripisati zrelim godinama i dugoj zimi.
Daklem nisam nabrijan , nisam ni uclanjen u `zelene` nego imam oci pa vidim , a dosta dugo pamtim,pa konstatiram (sa zaljenjem) -tamo gdje su nekad bile lijepe debele sume danas su neprohodne sikare.Nemoras sve shvatiti doslovno , znaci nisu hektari suma skinuti od danas do sutra i tisuce u kontinuiranom nizu ,ali sto simo danas, sto malo dalje sutra ..
Uostalom 5,8 milijuna m3 drvne mase godisnje ne izadje iz ciste prorijede valjda.
Gle sad ovo , vozim se neku noc automobilom preko Bilogore , u jednom momentu mi se ucinilo da sam se izgubio ,zaboga dobro mi je poznat put ali na jednom mjestu gdje je cesta prolazila kroz sumu sad je cistina-sume nema! Imao sam osjecaj da cu ispasti nekud sa ceste.Grozno i jos po noci.Odi na Google Eart pa pogledaj iz zraka , flekova od stotinjak hektara gdje za sto godina bude suma koliko hoces. A nekad ne tako davno tu je vec bila suma.Nema ljutnje!  dk
[/quote]

nema problema......vjerujem ja sve što kažeš da je tako stvarno na terenu.....samo bi trebalo vidjeti zašto se to radilo i koji je razlog....ovako možemo davati svakojaka mišljenja......

markiza:

--- Citat: Harry P. - 09. 04. 2010. 03:22:58 ---Gospodine Markiza, vidim da se razumijete u te stvari pa bih vas kao stručnjaka htio pitati zbog čega je skrbnicima koji se brinu za te naše šume toliko zanimljiv kesten tj. zbog čega ga se u zadnje vrijeme toliko sječe. Nemogu vjerovati da je on toliki zagađivač pa da je tolika potreba da ga se sasječe. Napominjem da se ne radi o samo starim stablima kestena već tu ima kestena koji je kako bih se ono reklo u najboljoj snazi, štoviše takvi su i najzanimljiviji.

--- Kraj citata ---

Pozdrav Harry P, vjerojatno misliš (mislite, valjda možemo na ti) o sastojinama pitomog kestena....njihovi prirodni areali su područja Korduna i Banije, također ima sastojine pitomog kestena i u Parku prirode "Medvednica".... brežuljkasti i brdski tereni....valjda misliš na to područje ..... pitomi kesten je jako osjetljiva vrsta i oboljeva od tzv. raka kore pitomog kestena čiji je uzročnik gljiva (mislim da sad ne treba pretjerivati koja i kakve su posljedice za kesten)......uglavnom stvara velika oštečenja na sama stabla kestena.....e sad kakvi su propisi za radove izvedene na terenu treba vidjeti da li je to sanitarni sijek, proreda ilil glavni prihod, ali je činjenica da je kesten popularan zbog kvalitete drveta, zbog proizvodnje tanina i naravno zbog svog ploda.....to bi bilo uktatko....pozdrav 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju