Divljač > Lovište
Kako se gospodari sa šumama u vašim lovištima?
boodez:
ups, kolki post, neću više...
Pozz markiza, šumasti moj z10
Ne znam dal će mi se dat više obješnjavat jer je šumarstvo previše slično lovstvu, ko se time ne bavi osuđuje i ne razumije. Jbga ja baš volim te dve stvari pa me stalno napadaju, to me pomalo živcira pa izbjegavam rasprave...
zagi
pepi2:
boodez stvarno si u skarama izmedju lovstva i sumarstva,ali tu si se sam metnuo, ili je sudbina tako htjela. na ovom forumu vidis nije uputno zauzimati se samo za jednu stranu , a i meni su skoro suze profrcale dok sam citao kakvu stetu srne rade na prosjekama ili svinje skidajuci koru sa drveca ili ..nije vama sumarima lako , no niste ni za zaliti,tamo gdje gospodarite sumama gospodarite i sa divljaci-uglavnom. divljac zaista radi stete u sumama i sumari ju uredno odavno biljeze u statistiku i ne samo kod nas , netko je negdje napisao da u njemackoj pod kotacima automobila nastrada vise(srnece) divljaci nego sto je mi uopce imamo , a oni hvala bogu imaju puno lijepih suma i puno,puno divljaci ne samo srnece.. ali su malo drukcije organizirani. i sve stima. http://www.sumari.hr/sumlist/gootxt.asp?id=196405&s=77
TUROPOLJE:
Pepi2 d4
G. Boodez svakako shvačam da se vi brinete o šumama i na nekim predjelima u RH sam zadivljen radom u uspjesima gospodarenja šumama .
U svezi međusobnog suživota lovstva i gospodarenja šumama tvrdiš da su plodovi drveča samo za razmnožavanje drveća i nadam se da ovo neće čitati neki tvoj profesor koji te je učio do tvog sadašnjeg zvanja.
Mislimda svaki lovac koji položi u Njemačkoj lovački ispit bi se lijepo nasmijao i promrmljao ( ma to je neko pleme sa balkana )
Dovoljno dugo sam se družio i još se družim sa njemačkim lovcima koji se dive prirodi i prirodnoj raznolikosti RH ali se čude kako smo sve mogli tako sačuvati do 90 tih a sada u 10 - 15 g uništiti . svaka čast onima koji su sačuvali svoj obraz i dostojanstvo u ovim teškim vremenima..
Jedno i osnovno pravilo za očuvanje prirodne baštine : zajedničkim radom Šumarstva i Lovstva i očuvanjem šumskih predjela i divljači ,uspostavljati ravnotežu u tom prirodnom lancu .
Možemo i ovako jer šumari uvjek se dižu iznad lovaca i lovstva , ako imaš određene tabele i prihode , rashode ZARADE od šuma i stavi koliko se na tim prostorima može zaraditi od lovstva ali profesionalno ..
ako se pogleda da su linije pokošene samo u onim predjelima gdje gospodare Hrvatske šume sa lovištima a u nekim predjelima nisu košene niti se kroz njih može proći unazad 20 g da nešta ne štima u cijelom sistemu .
Dolazi ono ma oni i onako neznaju šta smo mi dužni obavljati .
Ovdje ne govorim da su šumari lijeni ili nesposobni nego su jako zakinuti ili sputani tuđim neznanjem ili nekom namjerom a to sve se odražava na konačnici na prirodnu ravnotežu gdje su mnogi zakinuti i moraju ulagati mnogo više u rad i očuvanje prirodne ravnoteže..
TUROPOLJE:
Prihrana kukuruzom --- pa moramo prihranjivati da bi osnovni fond divljači imao se sa čim prehraniti jer su nam u zadnjih 20 g devastirani 1500 hektara hrastovih šuma sa time i drveča šumskog voća.
To kako se mora guliti kora sa drveča radi ( kiselina) :shok:
A šta se tiće privatnih šuma daleko su u boljem stanju od državnih .
A ako nisu opet se vračamo na Hrvatske šume jer su one do unazad određenog vremena određivale gospodarenje i u privatnim šumama ili sam u krivu pljus
Sori ali u svim segmentima privrede je u RH tako nema timskog rada nego svako vuče na svoju stranu žalosno ali istinito.
Dobri sluge loši gospodari....
markiza:
--- Citat: boodez - 10. 04. 2010. 13:28:42 ---ups, kolki post, neću više...
Pozz markiza, šumasti moj z10
Ne znam dal će mi se dat više obješnjavat jer je šumarstvo previše slično lovstvu, ko se time ne bavi osuđuje i ne razumije. Jbga ja baš volim te dve stvari pa me stalno napadaju, to me pomalo živcira pa izbjegavam rasprave...
zagi
Pozdrav Boodez!
Tako mi je i samom.....umjesto da smo složni napadi dolaze sa svih strana, evo vidis kako reagira ekipa na struku.....nije im lako objasniti...
--- Kraj citata ---
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju