Divljač > Lovište

Zakup lovišta

<< < (12/17) > >>

stric:

Ista stvar se i kod mene dogodila! Susjedno društvo dobilo 40% veću površinu(najveći dio od mog društva) nego je imalo,lovili zadnju god.po staroj osnovi i onda blagoslovili novom i to je to! K tomu Ministarstvo im je izdalo suglasnost za to! Sve je na Županiji kažu...a,odgovorni u Županiji:politika,šta ćeš...

ante.rupe:
do zakupa lovista je vrlo tesko danas doci, jer je lov postao dobar biznis pa mi "mali" lovci vrlo teško mozemo doc u situaciju da zakupimo loviste jer danas postoji puno poduzetnika kojima nije problem dati i do 70000 kn za loviste od 5000 hektara, i to za loviste u kojem nema bas divljaci za komercijalni lov ( medvjed, jelen ), pa zamislite koliko novaca mogu dat za loviste u kojem ima divljaci za komercijalu. prije 2 godine smo nas 10-ak pokusali zakupiti loviste u dalmaciji( samo sitna divljac, malo svinja) i nudili oko 40000 kn za 4500 hektara i dođe poduzetnik i za to isto loviste da 70000 kn, i to ti je uvik tako, zato sta danas ima puno poduzetnika koji mogu dat novaca koliko mi nemozemo ni zamislit. 

stric:
nije stvar u našem slučaju da je netko na natječaju ponudio više,nego na osnovu produženja desetogodišnjeg zakupa kao dobrog gospodarenja! Nisu naši susjedi dobro gospodarili s naših 3000ha nego sa svojom površinom koliko su imali,pa mi ne bi bilo toliko krivo da je bio natječaj za to;

Jurica:
i onda se cudimo da ima puno krivolova  :D  ako ti netko preko veze i prevarom uzme tvoje dugogodisnje loviste u kojem je i tvoje selo i tvoj privatni teren, logicno je da ces kod njega krivolovit. Nemam nista protiv takvih ljudi i potpuno ih razumijem. Sta je postenije, krivolov ili  zakup i oduzimanje lovista prevarom??

Neno:
Stvar je da se lov komercijalizirao i u hrvata, ali naravno kao i sve drugo kod nas, na naj gori moguči način.
Prije nekoliko dana sam čuo priznanje od gospdina vrlo uvaženog lovca koji je prije 15-ak godina zastupao stajalište da se sva lovišta moraju dati u najam firmama i da lov bude komercijalna djelatnost, radi dobrobiti lova i divjači.
Sada je njegovo mišljenje daleko od onog prije 15 godina, ponajprije zahvaljujuči brojnim iskustvima (izrađivao je i LGO-e)  s firmama lovozakupnika, od srozavanja trofejne vrijednosti divljači, njenom manjem brojčanom stanju, dakle totalno pogrešnom gospodarenju.
Sada je s još nekolicinom entuzijasta zakupio malo lovište u lošem stanju i malo po malo rade na selekciji i unošenju nove krvi, nadajuči se da če za 4-6 godina imati stanje bar upola dobro kao što je bilo prije rata i prije d.o.o. Masakar, koje je "gospodarilo" zadnjih 15 godina.

Mislim da u lovstvu fali struke, ljudi koji bi procijenili lovište na terenu, a ne bonitetni razred odredili prema kartama od prije 25 godina, gdje još stoji oranica na mjestima gdje je danas neprohodna šikara, ljudi koji razumiju divljač i njene potrebe.

Da me nebiste krivo shvatili nisam ni za nači "gospodarenja" lovištem kakva smo imali prije i za vrijeme rata, lovišta u kojima se "lovilo" 24 sata 7 dana u tjednu, kako i s čim je ko stigao, vidio sam na žalost na primjeru svog lovišta kamo nas to odvedede i koliko se ljudi teško odviknu od takvog ponašanja.

Ja zastupam stanovište da prilikom zakupa lovišta prednost treba dati lokalnim udrugama čije članstvo živi u granicama tog lovišta, ali naravno ako njime racionalno gospodare i unaprijeđuju ga.

Dobru kob.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju