Lovna kinologija > Lovne pasmine
POSAVski gonic-zaboravljeno blago
dean:
--- Citat: nazime - 16. 12. 2007. 12:06:55 ---Kakva su vaša iskustva sa vračanjem posavacač Ono što sam vidio kod sebe u društvu gdje je od svih pasa 50% posavaca je da ih se često mora čekati. Odu u PM, dugo gone i drže dugo, a onda se ne znaju vratiti, dok kod istaraca primjerice to nije slučaj. I oni odu i gone i drže ali se uredno vrate.
--- Kraj citata ---
Nije istina da se ne znaju vratit nego ih ne čekaju dovoljno dugo! Ako on goni 1 sat, treba mu možda i 2 sata da se vrati. Ipak kad tjera ne gleda kam ide, a kad se vrača mora ili ič po svom tragu ili orijentir u glavi koristit. U svakom slučaju to traje dugo jer ne vrača je jednako brzim trkom kao kad goni. Jel tko zove psa trubom, rogom ili nečim sličnim da psu skrati traganje za vlasnikom. Jer tada pas traži po zvuku i ide točno na vlasnika. Kratiš mu vračanje a i ide sigurno na tebe bez da mora otpetljevati trag ili se pokušat sjetit kud je gonio-od kud krenuo u gonju.
To je moje iskustvo!
medo:
U Lici gdje je teren vjerojatno najtezi za gonjenje posavci su se uredno vracali i nakon 5 dana.Znali su prevaliti do kuce i po 30km mada im taj teren nije bio poznat.Nikad orijentaciju nismo pripisivali nekoj pasmini jer vecina gonica u tome je bila ista.
nazime:
--- Citat: dean - 17. 12. 2007. 12:36:53 ---
--- Citat: nazime - 16. 12. 2007. 12:06:55 ---Kakva su vaša iskustva sa vračanjem posavacač Ono što sam vidio kod sebe u društvu gdje je od svih pasa 50% posavaca je da ih se često mora čekati. Odu u PM, dugo gone i drže dugo, a onda se ne znaju vratiti, dok kod istaraca primjerice to nije slučaj. I oni odu i gone i drže ali se uredno vrate.
--- Kraj citata ---
Nije istina da se ne znaju vratit nego ih ne čekaju dovoljno dugo! Ako on goni 1 sat, treba mu možda i 2 sata da se vrati. Ipak kad tjera ne gleda kam ide, a kad se vrača mora ili ič po svom tragu ili orijentir u glavi koristit. U svakom slučaju to traje dugo jer ne vrača je jednako brzim trkom kao kad goni. Jel tko zove psa trubom, rogom ili nečim sličnim da psu skrati traganje za vlasnikom. Jer tada pas traži po zvuku i ide točno na vlasnika. Kratiš mu vračanje a i ide sigurno na tebe bez da mora otpetljevati trag ili se pokušat sjetit kud je gonio-od kud krenuo u gonju.
To je moje iskustvo!
--- Kraj citata ---
Ma poznata je stvar da posavac nema baš najbolju orijentaciju. Koliko sam se puta načekao sa kolegama njihovih posavaca i po nekoliko sati. Dozivali, pucali nema što nismo radili.
Imao sam kuju Ruski pjegavi gonič(zamijenio jer nije imala papire), tek je počinjala goniti, ali nikada je nisam morao čekati.
shaga:
--- Citat: medo - 17. 12. 2007. 14:14:51 ---U Lici gdje je teren vjerojatno najtezi za gonjenje posavci su se uredno vracali i nakon 5 dana.Znali su prevaliti do kuce i po 30km mada im taj teren nije bio poznat.Nikad orijentaciju nismo pripisivali nekoj pasmini jer vecina gonica u tome je bila ista.
--- Kraj citata ---
Ima gori teren od like ;D ;D ;D CG
Sto se tice toga vracanja poslije 5 to je OK, ali zapita li se ko sta je taj pas radio tih 5 dana.
NISTA osim sto je bio ekonomski pgodan za gazdu koji nije morao da ga hrani ;D ;D ;D.
Ja sam za to da kada se ide kuci vodi i pas sa sobom...........i nikada se ne ostavlja da luta po terenu.
Sto se tice pistaljki to kod nas ne pali jer je planinski predio i ne moze se cuti nista cim odmakne iza prvog brda.
ikova371:
--- Citat: nazime - 17. 12. 2007. 15:28:12 ---
--- Citat: dean - 17. 12. 2007. 12:36:53 ---
--- Kraj citata ---
To je moje iskustvo!
--- Kraj citata ---
Ma poznata je stvar da posavac nema baš najbolju orijentaciju. Koliko sam se puta načekao sa kolegama njihovih posavaca i po nekoliko sati. Dozivali, pucali nema što nismo radili.
Imao sam kuju Ruski pjegavi gonič(zamijenio jer nije imala papire), tek je počinjala goniti, ali nikada je nisam morao čekati.
--- Kraj citata ---
kolega uz dužno poštovanje,to što pričaš za posavce i orijentaciju su najobičnije gluposti i neznam od kud ti to,a pas ako je dug je takav po naravi bez obzira bio posavac il brak il...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju