Lovna kinologija > Lovne pasmine

POSAVski gonic-zaboravljeno blago

<< < (5/61) > >>

medo:

--- Citat: shaga - 17. 12. 2007. 16:52:35 ---
--- Citat: medo - 17. 12. 2007. 14:14:51 ---U Lici gdje je teren vjerojatno najtezi za gonjenje posavci su se uredno vracali i nakon 5 dana.Znali su prevaliti do kuce i po 30km mada im taj teren nije bio poznat.Nikad orijentaciju nismo pripisivali nekoj pasmini jer vecina gonica u tome je bila ista.

--- Kraj citata ---
Ima gori teren od like ;D ;D ;D CG
Sto se tice toga vracanja poslije 5 to je OK, ali zapita li se ko sta je taj pas radio tih 5 dana.
NISTA osim sto je bio ekonomski pgodan za gazdu koji nije morao da ga hrani ;D ;D ;D.
Ja sam za to da kada se ide kuci vodi i pas sa sobom...........i nikada se ne ostavlja da luta po terenu.
Sto se tice pistaljki to kod nas ne pali jer je planinski predio i ne moze se cuti nista cim odmakne iza prvog brda.

--- Kraj citata ---
Slazem se da je CG jos zajebanija od Like ali reci mi kako odvesti psa kuci koji goni 6 sati prijedje 25-40km i toliko bude umoran da ti se ne moze vratiti.Mi smo znali naci pse u sumi bez sa poderanim jastucicima na sapama da nisu mogli ni stajati.Posebno kad je zaledjena povrsina snijega.
Jednostavno nekad ne mozes da ga docekas isti dan :(

nazime:
Ajmo reč da su gluposti, ali iz onoga što redovito vičam samo se posavce čeka satima.
Da me se ne shvati krivo i da netko ne pomisli da imam nešto protiv posavaca, posavac je nekad bio moj prvi izbor ali igrom slučaja stigla je ruskinja. Ona je morala otič jer nije imala papire,a onda je došla jazavčarka ( mijenjao za ruskinju). Bila mlada kujica ali je i ona gonila i nije išla daleko. Problem je bio kad bi se odstrijelilo. Onda sam je morao nositi neko vrijeme jer bi se stalno vračala na odstrijeljeno. I ona je nedavno otišla i sad sam na 2 ptičara.
Gore sam napisao da ako ću nabavljat goniča bit će to istarac, ali opet bi 2x razmislio izmeču njega i posavca.

nazime:
Jednom sam pričao sa čovjekom i kaže da oni ne idu u pogonu uz pse več da svi poštandaju, a njih nekoliko potrpa pse u aute i odvezu ih odakle kreče pogon. Meču njima uvijek ima par pasa koji točno znaju kuda treba goniti i gdje je štand, a drugi psi uz njih uče. Ovi kad puste pse opet sjedaju u aute i na štand. čovjek tvrdi da psi divljač uvijek gone na štand.
Mislim da je čovjek negdje iz dalmacije ili čak hercegovine.

medo:

--- Citat: nazime - 17. 12. 2007. 20:06:26 ---Jednom sam pričao sa čovjekom i kaže da oni ne idu u pogonu uz pse več da svi poštandaju, a njih nekoliko potrpa pse u aute i odvezu ih odakle kreče pogon. Meču njima uvijek ima par pasa koji točno znaju kuda treba goniti i gdje je štand, a drugi psi uz njih uče. Ovi kad puste pse opet sjedaju u aute i na štand. čovjek tvrdi da psi divljač uvijek gone na štand.
Mislim da je čovjek negdje iz dalmacije ili čak hercegovine.

--- Kraj citata ---
Moguce je jer teren i navike s negdje takve da divljac bira uvijek jedan te isti pravac bjezanja.Slicno je bilo i kod mene u Lici jer znali smo da ce iz odredjenih mjesta divljac uvijek bjezati u brdo prema odredjenim vrhovima.Uspjesnost samog lova nije bila velika ali promasaja je bilo jako puno jer teren je tezak za pucanje.

Nikola:

--- Citat: dean - 17. 12. 2007. 12:36:53 ---
--- Citat: nazime - 16. 12. 2007. 12:06:55 ---Kakva su vaša iskustva sa vračanjem posavacač Ono što sam vidio kod sebe u društvu gdje je od svih pasa 50% posavaca je da ih se često mora čekati. Odu u PM, dugo gone i drže dugo, a onda se ne znaju vratiti, dok kod istaraca primjerice to nije slučaj. I oni odu i gone i drže ali se uredno vrate.

--- Kraj citata ---
Nije istina da se ne znaju vratit nego ih ne čekaju dovoljno dugo! Ako on goni 1 sat, treba mu možda i 2 sata da se vrati. Ipak kad tjera ne gleda kam ide, a kad se vrača mora ili ič po svom tragu ili orijentir u glavi koristit. U svakom slučaju to traje dugo jer ne vrača je jednako brzim trkom kao kad goni. Jel tko zove psa trubom, rogom ili nečim sličnim da psu skrati traganje za vlasnikom. Jer tada pas traži po zvuku i ide točno na vlasnika. Kratiš mu vračanje a i ide sigurno na tebe bez da mora otpetljevati trag ili se pokušat sjetit kud je gonio-od kud krenuo u gonju.
To je moje iskustvo!

--- Kraj citata ---

Deaneč
Koliko smo čekali mog istarca u nedjeljučč
Niti minute.
Došao je tragom vepra, prešao preko štanda i za 10 min se vratio, došao ravno do mene na štand.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju