Lovna kinologija > Lovne pasmine
POSAVski gonic-zaboravljeno blago
medo:
Nikola to je zato sto si ti u ruksaku na ledjima nosio kobasice ;D ;D ;D
Salu na stranu ali tvoj pas je skolovan za takav lov i zna tocno sto trazis od njega.
dean:
--- Citat: Nikola - 17. 12. 2007. 20:44:07 ---
--- Citat: dean - 17. 12. 2007. 12:36:53 ---
--- Citat: nazime - 16. 12. 2007. 12:06:55 ---Kakva su vaša iskustva sa vračanjem posavacač Ono što sam vidio kod sebe u društvu gdje je od svih pasa 50% posavaca je da ih se često mora čekati. Odu u PM, dugo gone i drže dugo, a onda se ne znaju vratiti, dok kod istaraca primjerice to nije slučaj. I oni odu i gone i drže ali se uredno vrate.
--- Kraj citata ---
Nije istina da se ne znaju vratit nego ih ne čekaju dovoljno dugo! Ako on goni 1 sat, treba mu možda i 2 sata da se vrati. Ipak kad tjera ne gleda kam ide, a kad se vrača mora ili ič po svom tragu ili orijentir u glavi koristit. U svakom slučaju to traje dugo jer ne vrača je jednako brzim trkom kao kad goni. Jel tko zove psa trubom, rogom ili nečim sličnim da psu skrati traganje za vlasnikom. Jer tada pas traži po zvuku i ide točno na vlasnika. Kratiš mu vračanje a i ide sigurno na tebe bez da mora otpetljevati trag ili se pokušat sjetit kud je gonio-od kud krenuo u gonju.
To je moje iskustvo!
--- Kraj citata ---
Deaneč
Koliko smo čekali mog istarca u nedjeljučč
Niti minute.
Došao je tragom vepra, prešao preko štanda i za 10 min se vratio, došao ravno do mene na štand.
--- Kraj citata ---
Kaj bi ga čekalič Mi sjednemo jesti, evo njega, sjedne sa strane i skida si snijeg sa dlake na nogama. Ali treba biti i odmjeren kaj se tiče pasa i lova s njima. Moj stric je puno puta morao nositi posavca jer je pokidao jastučiče i isjekao noge oko zglobova kad je propadao kroz pokoricu.
A to kaj se tiče posavaca i njihove upitne orijenatacije. Moj djed je bio lugar i u Lici (malo dalje od Mede) je lovio samo sa posavcima. Imao sam ih i po 5 komada na dvorištu i niti jedan nije imao problema sa vračanjem, a gonili su satima. Ali je tad za našu obitelj svaki pas koji se nije znao vratit bio škart. Samo jednom djed nije vratio kuju kuči jer je otišao a da ju nije dovoljno čekao. Ostavio je majicu i na tom mjestu ju je našao. Posavci su prva liga samo moraš znati na kakvom terenu loviš i kakav pas ti paše. A ne da se razočaraš u psu zbog svog neznanja i neinformiranosti.
memic:
Pozdrav svi ucesnicima u ovoj temi i vidim razliciti ukusa i mnogo toga ovde ispada da svako svog ljubimca hvali,ja ti imam 2 posavke koje su kod mene jedna vec 8god druga vec 3godi i mogu rec da za mene licno nema bolji gonoca :Stim sto stvarno rano krecu s gonom,vrlo pametni kerovi,cista 5-ica iz geografije,znaci nikada me nisu ostavili u lovu stim sto kera moras cekat gde ga pustis 100%ker se mora tu vratit stim sto pojedinci to ne rade i neznam sto ocekuju onda od kera,desi se i to da otjeraju daleko da lovac ne moze cekat imao sam par takvi situacija ali kerovi se vrate kuci jutrom ili u toku sledeceg dana,tak da ja nisam zagovornik da su posavci glupi psi ili slabi u orjentaci od drugi to je bas nasuprot tome,mogao bi pisati citavu istoriju dobri osobina posavski gonica a jednu recenicu samo losi toliko z4
Traper.:
Memic,slazem se s tobom.Imao sam dosta gonica a i moji prijateli s kojim idem u lov
su cuvali dosta,dosta gonica.Ja licno do sada nisam imao nijednog posavca,stalno sam
navijao za balkanca i trobojca,ne volim pse sa dugom dlakom i zato ne volim baraka.
Ali sada imam jednog malog posavca 3,5 meseca i ne bi ga menjao na nista na svetu.
I otac i majka su mu jake krvi.Mnogo veprova je otstreljeno sa tim psima.
Tako da prema iskustva drugih lovaca,posavac je jedan od najboljih psa balkana.
Sto se tice vracanja,nema veze to.Nikad se ne desi da se posavac ne vrati,osim
ako ga lovac ne ceka dovoljno ili ga vuk sredi.To se desavalo samo sa NLT.
Tako da moj konecan odgovor je POSAVAC to je prava stvar. d4
SSG:
Samo da ga je više.U mom kraju neznam da ih itko drži,a pogotovo lovi sa njima :'(
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju