Streljaštvo > Lovno streljaštvo razno
Kosi hitac
Schultz and Larsen:
Nosler:
--- Citat: evaeva - 25. 11. 2010. 23:39:53 ---lako za njih, šta ako vidiš kozu sa velikim rogima na 1800 m/nv pukneš a ona ti samo mahne repom tj, repićem, ima neka caka zašto gađati ispod.
Schultz hvala na usmijerenju.
--- Kraj citata ---
Ako si na istom nivou sa kozom bez obzira na nadmorsku visinu trebalo bi da je sve isto...e sad...mozda zezne malo gustoca zraka i pritisak ali opet...mislim da ne igra neku drasticnu ulogu.. ::)
evaeva:
Pretpostavljao sam da glavnu ulogu ima "kut pucanja" odnosno manja udaljenost do samoga cilja u odnosu na pravac (pucanje u istoj visini).
edmir:
Jeste da je tema stara, ali tek je pročitah i primjetio sam neke zablude pa sam morao i ja nekolike riječi napisati:
Kod horizontalnog gađanja sila gravitacije djeluje skoro pod pravim uglom u odnosu na putanju zrna (uzmimo da je putanja pravac, a u stvarnosti je nesimetrična parabola).
Zbog sile gravitacije koja djeluje cijelo vrijeme dok zrno putuje, zrno biva privučeno prema zemlji što prouzrokuje pad zrna. Obratite pažnje na to da je presudno vrijeme putovanaj zrna a ne horizontalna projekcija putanje sto je osnovna zabluda onih koji tvrde da je isto ako se puca ukoso gore i ukoso dolje.
Dakle putujuci zrno postaje sve sporije po horizontali (otpor zraka) a dobija brzinu po vertikali zbog gravitacije, i tako ustvari dobijamo parabolu kao putanju. Ovdje je brzina zrna usmjerena na horizontalu i samo je smanjuje otpor zraka.
Eh sad da vidimo kakva je razlika uzmeđu kosog gore i kosog dolje gađanja.
Ako gađamo ukoso gore jedna komponenta brzine je vetrikalna a jedna horizontalna. Horizontalnu komponentu smanjuje otpor zraka a vertikalnu smanjuje sila gravitacije (napomenimo da kod horizontalnog gađanja nemamo smanjene brzine zrna po vertikali).
Ako gađamo ukoso dolje onda imamo i horizontalnu i komponentu istu kao kod gađanje koso gore s tim što će se sada vertikalna komponenta povećavati zbog sile gravitacije i time će doprinijeti da zrno ima veću brzinu u pravcu putanja.
Dakle, sada je jasno da zrno ispaljeno ukoso gore putuje više vremena od zrna ispaljenog koso dolje, uz istu daljinu cilja.
Zbog te razlike u vremenu putovanja, istina veoma male, imamo veći pad sporijeg(koso gore) zrna i to za P=g*t^2/2.
Dakle kao da je sporije zrno bilo u slobodnom padu u vremenu koliko je duže putovalo.
Kao što neko reče, u odnosu na horizontalno gađane, koso gore bismo imali podbačaj a koso dolje prebačaj.
Austrijenci su dakle u pravu...
Kolege koji su pominjali trougao su na dobrom putu, samo što nisu uzeli u obzir da u jednom slučaju sila gravitacije povečava a u drugom slučaju smanjuje brzinu zrna, te su smatrali da isto vrijeme zrno putuje u oba slučaja.
Razmotrite krajnje slučajeve hitac naviše i naniše pod pravim uglom pa ćete dobiti razlku u vremenu koja je ovdje drastična ali je sličan princip i kod kosog hica.
pozdrav
Jeste da je tema stara, ali tek je pročitah i primjetio sam neke zablude pa sam morao i ja nekolike riječi napisati:
bez obzira što si član od 2007 godine trebao bi napraviti jedno predstavljanje, LOVAC Team
proof:
ah, glava me zaboli od ove umotvorine.
samo bi se prisjetio jedne: "genijalnost je u jednostavnosti"
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju