Streljaštvo > Lovno streljaštvo razno

Kosi hitac

<< < (8/9) > >>

željko:
kume moj,dok sve ovo izračunaš,preračunaš,zbrojiš i oduzmeš........divljač ode................

Lazar:
puno teorije  hao u njemackoj postoji jedna izreka kaja kaze " uzbrdo il nizbrdo malo ispod" na njemackom se ovo i rimuje pa zvuci malo drugacije i lako se pamti " bergauf bergrunter halt immer drunter"  zagi

edmir:
Uvaženi kolege,
Što se tiče mog predstavljanja, imam 30 god, dilp.ing.el, lovac već 10 god., iz Sarajeva...
U cilju razrješnjavanje ove problematike, napravio sam jednu simulaciju... rezultati su u privitku,
simuliran je hitac pod 0,15,30,45,60 kao i -15,-30,-45 i -60 stepeni
Horizontalan hitac pogađa u "nulu" na 173 metra, tako puška upucana
Kružnica služi da se identificiraju tačke koje su od strijelca udaljene 173 metra.
Linje predstavljaju putanju zrna i optičku linuju ciljanja...
Jasno se vidi sa mete sa istom udaljenošču bivaju prebačene, što ipak potvrđuje stav koji sam pobijao u prethodnoj poruci... međutim
Ako se gađaju mete koje su vetrikalno pomjerene, gore ili dolje, kao kod gađanja razlicitih spratova zgrade (oprostite na poređenju, jer mi smo lovci a ne ubice) onda se jasno vidi da sam u tom dijelu bio potpuno u pravu.
Dakle, da rezimiramo,
Mete koso pozicionirane sa rastojanjem na kojem je puška upucana npr 173 m, će biti prebačene i metu treba gađati "u dno". Dakle, gore ili dolje ne igra ulogu, iako prebačaji u ova dva slučaja ipak nisu iste vrijednosti...
eh sljedeci dio je interesantan...
Ako je npr. puška upucana da pogađa sredinu zgrade precizno i a ako se gađanje vrši iz sredine druge zgrade imamo rezultate:
Meta koja je vertikalno pomjerene gore,vrh zgrade, će biti podbačena.
Meta koja je vertikalno pomjerene dolje, dno zgrade, će biti prebačena.
Meta čije je udaljenost između daljine upucavanja ( postoji takva tačka ) i one koja se dobija Pitagorinom teoremom može biti precizno pogođena, sto se vidi sa slike, npr meta na 7 od 10 spratova

Ovim bih zavrsio svoje obrazloženje, uz srdačna pozdrav i isprikom ako sam nekome bio nejasan

Kolegama koji su dali primjedbe na računanje, pa neće niko računati u lovu ali je lijepo da zna odakle dolaze rezultati koje je lovac i sam primjetio da se desavaju, a on ih je dobio praktičnim promašajima dok se nije korigovao.
Srdačan pozdrav

valdop:
kolega, ponovno te opominjem da napraviš predstavljanje kako treba

http://forum.lovac.info/index.php?board=27.0

a ostali kojima smetaju ovakovi postovi ili ih ne žele čitati nek ih uredno zaobiđu a ne komentiraju nepotrebno

HS-2000:
Kolega edmin svaka čast na tvome izlaganju ali ipak si prepametno prikazao za pojedince svoju teiriju kosog hitca.Još jednom sve pohvale i budi pozdravljen...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju