Odjeća i Obuća, Oprema za lov, lovce i lovište, terenci > Noževi

Oštrenje noževa

<< < (10/17) > >>

dugru:
E momci hvala, probacu....

Ry1:
Ja za podlogu koristim drzac na koji se inace pricvrscuje smigla kada se bruse ravne povrsine.
Ima ih nekoliko vrsta i najbolji su oni sa srednje tvrdom podlogom. Na njih se smirgla moze pricvrstiti da bude potpuno zategnuta.

dugru:
Koliko vidim izgleda da je problem u pritisku ostrice na podlogu. Probao sam opet sa manjim pritskom. Utegao sam smirglu i stavio ispod meku stranu podloge.

Malo je bolje. Mada nije to to. Nemoze da brije a i ne deluje ostro :) Pametan covek zna kad treba da odustane;) A i noz nije neki ( IMPA celik). Nije tema ali za 40EUR sta bi najbolje mogao da kupim?
Smirgla je SMIRDEX...

MAKEDONAC:
Kad smo kod iskustva oko ostrih (i ostrenja) nozeva, onda evo i nesto od mene:
Mislim da znate da se dobar noz tesko tupi ali i tesko i ostri.
U pravom smislu tesko jer celici sa tvrgjom molekularnom strukturom su vise krti
i teze se obragjuju ali duze drze "sek" (sto mi u Makedoniji kazemo).
Recimo, mesaru se ne svigjaju takvi nozevi jer mu treba duze vrijemena da ga ostri,
pa se ti nozevi izragjuju od nesto "mekseg"celika.
Ima i lovaca koji "beze" od tih tvrgjih nozeva jer neki su toliko krti da mogu i puknut
ako se snjima zapne prejako oko kostiju i zglobova vecih zivotinja.
Ajde napokon nesto oko ostrenja:
Za dovoljno kvalitetno ostrenje je dovoljno imati dvije vrtse kamena, recimo,
od 600-800 i od 1000-1200 finoce.
Da bi naostrili noz na "moj" nacin, polozite ostricu na povrsinu za ostrenje prema sebi.
Odaberite kut koji odgovara toj ostrici i radite kruzne pokrete prema sebi kao da nesto secete.
Normalno, to radite naizmjenice sa obe strane i na oba kamena po jednom.
Ako brzo naviknete na ovaj nacin ostrenja, onda cete prepoznati i zvuk kada je ostrica pod potrebnim kutom na povrsini za ostrenje.
Ako malo fulate kut za ostrenje odmah dobijete i drugi zvuk "smirglanja" ostrice.
Ovaj tip ostrenja OBAVEZNO radite sa moktim kamenom i mokrom ostricom.Obicna voda je idealna.
Dobro naostreno sjecivo treba bez "napora" presjeci koru paradajza (rajcice) a da je ne zguzva prilikom sjecenja.
Poliranje je poliranje.
Nekim lovcima "je gust" imati sjecivo koje nije polirano "jer ga toliko koriste po divljaci da nemaju vrijemena ispolirati ga poslije cestih upotreba"

Pozdrav Gospodo!

antoniog:
Sutra završavam vodeni brus  ref

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju