Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Gonic-obuka

<< < (9/61) > >>

Nikola Vojinovic:
Na kraju je platio glavom!

draganco:
Nikoli i njegovim Goniclijama svaka cast d4.Poruka stigla na vreme>Hvala.Ove male povrede,kerovi ce sanirati bez problema.Nije im prvi put!

Nikola Vojinovic:

--- Citat: draganco - 30. 01. 2008. 14:57:28 ---Nikoli i njegovim Goniclijama svaka cast d4.Poruka stigla na vreme>Hvala.Ove male povrede,kerovi ce sanirati bez problema.Nije im prvi put!

--- Kraj citata ---
Hvala Gago!
Nije prvi, ali nazalost nije ni zadnji put!

PinzHunter:
Pozdrav kolege lovci,

prije nego dam komentar na ovu temu zamolio bih da mi neko od Vas da upute kako da stavljam slike u forum? ili je to mozda tek moguce kad imas odredjen broj postova?

A sad tema za gonice.

Moja iskustva se baziraju na Balkancima, kasnije NLT ali sve je to bilo prije 1992 godine.
Tada nije bilo gatera, nego je samo trening uzivo bio jedini nacin da se pas nesto nauci. Kao sto Nikola rece, pas lovi ono sto gazda ubija odstrjeljuje.
Koliko sam ja primjetio da ako pas nema volje ni interesa da trazi trag, onda tu nepomaze nista.
Danas, bar kod nas se prakticira lov sa poginicima koji vode svoje pse i tjeraju divljac na postavljenu ceku. Vecinom ispadne tako da kad prvi pas nesto digne, onda svi za njim idu k'o ovce.

Prije smo isli svi u "strelce" pa se preceslja jedan dobar dio terena. Moji/nasi psi su takve zadatke radili bez neke vece komande, jednostavno nije bilo zbuna da nije pretrazen.Tad se i pucalo i bilo je vise uspjeha.
Gater je po meni vise stetan nego koristan. Nevelim da se pas upozna sa svinjom, ali tu on vise nemoze da nauci. Kao sto je vec receno, veliki broj razlicitih tragova samo mogu da zbune psa.

Balkanci koje smo tad imali, bili su u sumi kao zvijeri, akod kuce se nije znalo da postoje. Dok kod NLT to nije bio slucaj.
Bili su bucni i u sumi i kod kuce. I naravno iz dana u dan se morala ponavljati lekcija o lijepom ponasanju. :)

Dobra kob

PinzHunter

DRAGANST:
Prvenstveno moram naglasiti da se gonic ne uci u lovu.U lovu se lovi sa iskusnim kerovima.Problem je jedino sto mnogi ljudi nemaju vremena da preko nedelje obucavaju kera pa im je jedina prilika nedelja lovni dan.Obuka gonica na svinju je mukotrpan posao,ker mora biti preko cele godine na obuci sa vrlo kratkim pauzama.Pa tek kad stekne neko predznanje polako voditi u lov.Gater je vrlo losa stvar i tu su mnogi dobri kerici upropasceni.Mnogima je lepo kad mlad ker skace na svinju i forsiraju kera u gateru,prvi ozbiljiniji kontakt sa svinjom cesto bude i tragican.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju