Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Gonic-obuka
lovacpd:
--- Citat: DRAGANST - 09. 02. 2008. 17:22:35 ---Prvenstveno moram naglasiti da se gonic ne uci u lovu.U lovu se lovi sa iskusnim kerovima.Problem je jedino sto mnogi ljudi nemaju vremena da preko nedelje obucavaju kera pa im je jedina prilika nedelja lovni dan.Obuka gonica na svinju je mukotrpan posao,ker mora biti preko cele godine na obuci sa vrlo kratkim pauzama.Pa tek kad stekne neko predznanje polako voditi u lov.Gater je vrlo losa stvar i tu su mnogi dobri kerici upropasceni.Mnogima je lepo kad mlad ker skace na svinju i forsiraju kera u gateru,prvi ozbiljiniji kontakt sa svinjom cesto bude i tragican.
--- Kraj citata ---
d4 d4 d4
To!!!Sve je raceno, gonic se ne uci u lovu....sa drugim psima......Sam se pas uci, i kad se nauci izvodi se u lov...
a gonic i svinje....mjerilo kvaliteta gonica je koliko i kako goni zeca...
DRAGANST:
Ja iskreno nemam mnogo iskustva sa zecom.Vrlo malo sam lovio zeca takodje gonicima,ali to nisu bili moji kerovi vec prijatelja s kojima sam lovio.I u pravu si kad kazes okrenu dva tri kruga i zeca imas prilike puno puta nisaniti.
Trobojac:
Procitao sam na jednom sajtu,kaze covek da gonica u lov na zeca treba uvoditi sa 3,5 do 4 meseca starosti.Najpre samog(da mu ostali psi ne bi smetali)pa tek onda sa drugim psima.Na povocu i tek kad nadje svez trag onda ga pustati.Isto pise da ne bi trebalo biti vecih problema "prebaciti" psa sa zeca na svinju,jer je zeciji trag mnogo slabiji od svinjskog.Interesuje me da li je sve ovo tacno?
OSTAR POGLED
medo:
Ja ne bih nikada vodio premladog psa jer kasnije bude premekan i glasa se na starom tragu bez veze. Probao sam i svaki puta unistio psa. Sto mi je pas kasnije poceo goniti to mi je bio bolji i pouzdaniji. 9-12mj. mi je bilo vrijeme za uvodjenje psa u ozbiljan lov. Naravno,uvijek samog ,a u drustvu s drugim psima tek kad se dokazao kao individualac. Ima i onih pasa koji gone najbolje uz pravog gonica ,a kad su sami nemaju pojma sto i kako treba goniti. Povodac je jako dobar za usmjeravanje psa na svjezi trag dok prbacivanje psa sa zeca na bilo sto i obrnuto nije uopce lako. Dobro ja nisam strucnjak ali pas koji goni zeca lako ce goniti i drugu divljac ali ono sto jednom nauci goniti to goni zauvijek u vecini slucajeva.
Najgore sto mi se dogodilo je da mi je ispred psa obucenog za DS odstrijeljena srna i to nekoliko puta. Pas je bio unisten.
Ima profesionalaca koji mogu psa oduciti ili nauciti ali tko za sve to ima novaca i strpljenja.
lovacpd:
--- Citat: Trobojac - 14. 10. 2008. 15:06:10 ---Procitao sam na jednom sajtu,kaze covek da gonica u lov na zeca treba uvoditi sa 3,5 do 4 meseca starosti.Najpre samog(da mu ostali psi ne bi smetali)pa tek onda sa drugim psima.Na povocu i tek kad nadje svez trag onda ga pustati.Isto pise da ne bi trebalo biti vecih problema "prebaciti" psa sa zeca na svinju,jer je zeciji trag mnogo slabiji od svinjskog.Interesuje me da li je sve ovo tacno?
OSTAR POGLED
--- Kraj citata ---
Rano je 3,5-4 mjeseca!
Pa tek je odvojen, treba ga uciti poslusnosti, vodljivosti, upoznavati sa okolinom i to onom blizom
I uvijek ga treba obucavati samog!
A sta pas goni?
Ovo sto rece Medo, pas goni ono sto se lovi i odstreljuje pred njim
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju